Hlavní obsah

Je to zlomový okamžik v boji s IS, komentoval Trump dobytí syrské Rakky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobytí syrské Rakky, bašty radikálního hnutí Islámský stát (IS), je zlomovým průlomem v celosvětovém tažení proti této teroristické organizaci. V neděli to podle agentury Reuters prohlásil americký prezident Donald Trump. Ovládnutí města v pátek oficiálně oznámily arabsko-kurdské milice známé jako Syrské demokratické síly (SDF), které mají podporu mezinárodní koalice v čele s USA.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Společně naše síly osvobodily celé město od nadvlády IS,” uvedl v prohlášení Trump. „Porážka IS v Rakce znamená rozhodující průlom v tažení proti IS a jeho hnusné ideologii. Osvobození hlavního města IS a většiny území pod jeho kontrolou se konec chalífátu IS blíží,” dodal.

Již v úterý si Trump připsal zásluhy za úspěšné tažení proti IS v Sýrii, když v pořadu The Chris Plante Show prohlásil, že toto teroristické hnutí ustupuje od té doby, co se ujal prezidentského úřadu.

Dobytí Rakky se dostalo do finální fáze v neděli, kdy byli z města evakuováni bojovníci IS s rodinami na základě dohody, ve které se zavázali umožnit odchod civilistům. O osvobození města z rukou džihádistů pak informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) v úterý. Milice SDF pak vítězství oficiálně oznámily v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám