Hlavní obsah

Kurdské milice předaly správu nad osvobozenou Rakkou místní radě

– Rakka

Američany podporované kurdsko-arabské Syrské demokratické síly (SDF) v pátek oficiálně oznámily vítězství nad Islámským státem (IS) Rakce, která byla hlavním městem samozvaného chalífátu. Rakka je ovšem ruinách, poškozeny jsou všechny domy. Správa nad zdevastovaným městem byla předána místní radě.

Foto: ČTK/AP

Kurdské bojovnice v osvobozené Rakce

Článek

„Naše vítězství je vítězstvím v boji proti terorismu a osvobození Rakky znamená poslední kapitolu v boji proti teroristům v Sýrii,” řekl mluvčí a jeden z hlavních velitelů SDF Talál Sillo.

O vítězství v Rakce SDF informovaly už v úterý, ještě však probíhaly poslední boje.  [celá zpráva]

Foto: Gabriel Chaim, ČTK/AP

Zničená Rakka na záběru z dronu

Syrské demokratické síly na tiskové konferenci v Rakce formálně předaly správu nad zdevastovaným městem radě tvořené místními činiteli a kmenovými vůdci. Při řízení Rakky a zajišťování bezpečnosti bude radě pomáhat na 3000 příslušníků policejních sil, při jejichž výcviku pomáhaly Spojené státy, uvedla AP.

Tisková konference se konala symbolicky na městském stadiónu, který islamistům sloužil jako armádní sklad a rovněž jako velké vězení, kde drželi a mučili své odpůrce.

Foto: Gabriel Chaim, ČTK/AP

Kurdské bojovnic v centru osvobozené Rakky

Ofenzíva, vedená SDF s podporou mezinárodní letecké koalice v čele s USA a speciálních pozemních jednotek USA, začala letos v červnu. Širší operace s kódovým označením Hněv Eufratu, jež měla za cíl Rakku dobýt, začala už loni v listopadu přípravnými operacemi, když jednotky zbavily extremistů okolní regiony v provincii. Boj o samotné město začal v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám