Hlavní obsah

Schyluje se k návratu džihádistů z Islámského státu, varuje Evropská komise

Brusel

Evropská unie se musí připravit na návrat svých občanů, kteří se přidali k hroutícímu se Islámskému státu. Evropská komise má sice plán, bezpečnostní riziko se ale beztak zvýší. S takovým poselstvím ve středu předstoupil před novináře komisař pro bezpečnostní unii Julian King. Naplnil jeden ze slibů, které dal občanům předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v projevu o stavu Unie.

Foto: Profimedia.cz

Evropský komisař pro bezpečnostní unii Julian King.

Článek

„Nemůžeme zabránit všem útokům. Ale můžeme teroristům činit páchání útoků těžší a těžší. Nezůstávají stejní, mění a adaptují své metody. My musíme být připraveni a přizpůsobit tomu svou reakci,“ konstatoval King.

První obranný val proti bojovníkům z Islámského státu hodlá EU vystavět už na své vnější hranici. Hodlá zpřísnit kontroly na letištích a zintenzívnit zpravodajskou výměnu mezi tajnými službami a bezpečnostními složkami členských zemí.

„Musíme vědět, když tito lidé přijíždí. Pokud páchali zločiny, je třeba, aby se s nimi vypořádala justice," řekl před novináři King.

Města dostanou víc peněz

Bezpečnostní složky by měly dostat více finančních prostředků na vývoj metodiky prolamování šifrované komunikace teroristů a města by zase měla získat možnost čerpat peníze z evropských fondů na důkladnější zabezpečení kulturních a sportovních akcí. Konkrétně půjde o dodatečných sto miliónů eur (asi 2,7 miliardy Kč) z unijního fondu pro vnitřní bezpečnost.

Komise také příští rok plánuje přijít s pokyny, jak zajistit rychlé šíření potřebných informací. Slibuje zřídit fórum sloužící k diskusi odborníků o postupech, které je možné účinně použít.

Komise dále navrhuje plán na zvýšení připravenosti, odolnosti a koordinace na úrovni EU v případě útoků s použitím chemických, biologických, radiologických a jaderných látek, i když je pravděpodobnost takových útoků nízká.

Reklama

Výběr článků

Načítám