Hlavní obsah

Kurdové se po pádu Kirkúku viní navzájem ze zrady

Právo, mcm

Po pondělním bleskovém ovládnutí Kirkúku iráckou armádou a po kapitulaci části kurdských ozbrojenců vypukly mezi Kurdy zuřivé spory, jež odhalují hluboké trhliny mezi nimi. Velení pešmergů v Irbílu odsoudilo Vlasteneckou unii Kurdistánu (PUK), která měla nad Kirkúkem kontrolu. Strana se prý dopustila „velké historické zrady“, když nečelila útoku irácké armády, řekl Aziz Ahmed, hlavní poradce šéfa kurdské bezpečnosti Masrúra Barzáního.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Iráčtí vojáci na okraji Kirkúku.

Článek

Kurdští velitelé původně prohlašovali, že budou Kirkúk hájit až do konce. PUK, kterou vedl nedávno zesnulý Džalál Talabání, je hlavním konkurentem šéfa kurdské regionální vlády Masúda Barzáního a jeho strany KDP. Kurdská autonomie se dělí na území pod kontrolou PUK a pod kontrolou KDP.

Obě strany spolu tvrdě soupeří. Každá z nich má své politické vedení, rozvědku a armádu. Před čtvrtstoletím spolu vedly občanskou válku. Jednotky loajální Barzánímu nyní kontrolují jen dvě ropná pole severně od Kirkúku a tvrdí, že se jich nevzdají.

Foto: Stringer, Reuters

Iráčtí vojáci u ropného zařízení u Kirkúku

Iráčtí úředníci v Bagdádu řekli listu The Independent, že kurdské úřady se pokusily odvézt pracovníky všech ropných zařízení, aby tak zablokovaly těžbu ropy v celé oblasti okolo Kirkúku.

Zúčtování s nezávislostí

Podle deníku The Independent představuje hladké obsazení Kirkúku drtivou porážku stoleté snahy Kurdů o nezávislost. List připomněl, že naděje na nezávislost kurdské autonomie závisela právě na kontrole Kirkúku a jeho okolí, které je bohaté na ropu. Rychlost, s níž Kirkúk padl, je ničivá pro Barzáního, který vyvolal nynější krizi, když proti vůli mocností uspořádal referendum o kurdské nezávislosti.

Foto: Stringer, Reuters

Iráčtí vojáci v Kirkúku

To proběhlo i v Kirkúku, jehož obyvatelstvo je smíšené. PUK, pod jejíž správu město tradičně spadalo, se proti referendu stavělo, protože v něm vidělo pokus Barzáního předvést se jako vůdce všech Kurdů. Kamran Kardaghi, kurdský komentátor a někdejší šéf týmu Talabáního, po obsazení Kirkúku řekl, že „kurdské vedení nikdy neočekávalo, že referendum o samostatnosti by mohlo mít takové následky“.

Podle listu The Independent mohl nynější vývoj ovlivnit i prezident Trump odvoláním podpory jaderné dohody s Teheránem. To prý mohlo podnítit Íránce, tradiční zastánce PUK, aby podpořili iráckou vládní ofenzívu.

USA bagatelizovaly rozsah střetů

„Jednodušším vysvětlením pro to, co se stalo, ale je, že kurdské vedení bylo rozděleno více, než se čekalo, a irácké ozbrojené síly byly nad očekávání silnější, zatímco Barzání si znepřátelil tradiční spojence,“ dodal list. Kvůli růstu napětí přerušila německá armáda už v pátek výcvik kurdských bojovníků. Stalo se tak kvůli bezpečnosti německých vojáků, řekl serveru Spiegel Online mluvčí ministerstva.

Mluvčí Pentagonu Robert Manning popsal podle listu The Guardian obsazení Kirkúku Iráčany jako „koordinované pohyby, nikoli útoky“. Pokud jde o vzájemné boje, označil je za „izolovaný incident“. „Neviděli jsme rozsah násilí, který naznačovaly některé zprávy médií,“ tvrdil Manning a vyzýval obě soupeřící strany, aby se zaměřily na „společnou hrozbu“, na Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácká armáda udeřila na Kurdy v Kirkúku

Irácká armáda v pondělí zahájila rozsáhlou ofenzívu na pozice kurdských bojovníků u města Kirkúk na severu Iráku. Vládní jednotky zaútočily na několika místech...

Iráčtí vojáci ovládli Kirkúk

Irácká armáda v pondělí oznámila, že po ofenzívě proti kurdským silám zajistila kontrolu nad celým městem Kirkúk na severu země. Zdroje z ústřední vlády...

Výběr článků

Načítám