Hlavní obsah

S Merkelovou se těžko domluví. Zřejmý vítěz rakouských voleb nechce uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá a rakouská média se shodují, že v nedělních rakouských volbách zřejmě zvítězí lidová strana (ÖVP) v čele s ministrem zahraničí Sebastianem Kurzem. Ač je pojí společný jazyk, mladý politik se jen těžko domluví s německou kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU).

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Sebastian Kurz, předseda rakouských lidovců (ÖVP)

Článek

Kurz kritizuje německou „vítací kulturu” a navrhuje omezení přistěhovalectví. V roce 2016 navrhl zachycovat čluny s uprchlíky na moři a ty hned vracet zpátky, případně internovat na ostrovech, podobně jako to dělají Australané.

Kurz odmítá kvóty. Apeloval na další země EU, aby už nepodporovaly plán přerozdělování uprchlíků mezi evropské země, na kterém trvá Merkelová.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka a předsedkyně CDU Angela Merkelová

Německá kancléřka by tak zůstala ve středoevropském prostoru se svými názory osamocena. Přerozdělování se totiž nelíbí Česku, Rakousku, Slovensku ani Maďarsku.

Do rakouských voleb jde letos rekordních 16 stran, jen málo z nich ale dosáhne významnějšího úspěchu. Ze zhruba 6,4 miliónu rakouských voličů dá většina svůj hlas Kurzovi, sociálním demokratům (SPÖ) a protiimigrační Svobodné straně Rakouska (FPÖ), která by mohla překvapit. Šance na získání mandátů mají ještě dvě menší strany – Zelení a liberální strana NEOS. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám