Hlavní obsah

Rakušané od časného rána volí nový parlament

V Rakousku začaly předčasné parlamentní volby. V některých obcích se volební místnosti otevřely už v 6:00, ale na většině míst Rakouska se volí od 7:00 nebo 8:00. Hlasování musí být ze zákona uzavřeno nejpozději v 17:00.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Na snímku z předvolební televizní debaty zleva: Šéf Svobodných (FPÖ) Heinz-Christian Strache, lídr sociální demokracie (SPÖ) a premiér Christian Kern, lídr lidovců (ÖVP) a ministr zahraničí Sebastian Kurz

Článek

Předpokládá se, že zvítězí lidová strana (ÖVP) nynějšího rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze.

Rakušané jdou hlasovat po týdnech mimořádně intenzivní předvolební kampaně, jejíž součástí bylo mimo jiné na 50 televizních duelů a debat. Volby se konají přibližně pět měsíců poté, co Kurz jako nový šéf lidovců ohlásil rozpad stávající velké koalice sociálních demokratů (SPÖ) kancléře Christiana Kerna a lidovců.

Pro skandály zmítané sociální demokraty se volební preference v posledních týdnech nevyvíjely nejlépe. Hrozí jim propad až na třetí místo a druhou nejsilnější parlamentní stranou se může stát protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Mnozí pozorovatelé očekávají, že Kurzovi lidovci ji v případě svého vítězství přizvou k vládní spolupráci. ÖVP a FPÖ spojuje mimo jiné snaha o omezení migrace a štědrosti rakouského sociálního systému, například právě pro nově příchozí.

Rekordních 16 stran

Zhruba 6,4 miliónu oprávněných voličů si letos bude vybírat z rekordních 16 politických stran a hnutí, z nichž jen šest má reálnou šanci překonat čtyřprocentní klauzuli pro vstup do nyní 183členné Národní rady. Kromě trojice velkých stran jsou to ještě Zelení - Zelená alternativa, liberální Nové Rakousko a Liberální fórum (NEOS) a Kandidátka Pilz odštěpence od Zelených Petera Pilze. Kromě zaškrtnutí vybrané strany mohou Rakušané vyjádřit preferenčními hlasy podporu až třem konkrétním kandidátům z dané kandidátní listiny.

V různých rakouských obcích se volí v různou dobu. Pouze dolnorakouské město Krems a korutanská obec Ebenthal mají volební místnosti otevřené od 6:00 do 17:00 SELČ. Nedočkavci si mohli přivstat a volit už po 6:00 SELČ také v dolnorakouském Vídeňském Novém Městě a Euratsfeldu a také v salcburské obci Werfenweng.

Několik minut po 17:00 by měly byt zveřejněny odhady výsledků a mezi 20:00 a 20:30 už má být znám předběžný konečný výsledek.

Reklama

Výběr článků

Načítám