Hlavní obsah

Zeman může Putinovi prodat Prahu a Vary. Ukrajinští poslanci se zlobí za slova o Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Štrasburk

Výroky českého prezidenta Miloše Zemana, který v úterý před Parlamentním shromážděním Rady Evropy označil ruskou anexi Krymu za hotovou záležitost a Ukrajině poradil dohodnout se s Moskvou na kompenzaci, pobouřily politiky v Kyjevě. Ukrajinská média označila Zemanova slova za „skandální”. Jeden z poslanců mu navrhl, aby Rusku prodal Karlovy Vary.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český prezident Miloš Zeman před vystoupením na Parlamentním shromáždění Rady Evropy

Článek

„Ukrajina nebude prodávat své občany, území, svrchovanost, čest a důstojnost. To se neprodává,” citovala ukrajinská tisková agentura Unian místopředsedkyni ukrajinského parlamentu a šéfku ukrajinské delegace ve Štrasburku Irynu Heraščenkovou.

Zemanovo vystoupení označila za „vrchol cynismu”, ve Štrasburku podle ní promluvil opak Václava Havla, „antiHavel”. Bylo jí líto české delegace, která se podle Heraščenkové musela cítit trapně kvůli Zemanově bezzásadovosti a nemorálnosti. Političku také rozhořčili ti evropští poslanci, kteří Zemanovi tleskali.

Ukrajinský velvyslanec při Radě Evropy Dmytro Kuleba označil Zemana za prostinkého herce, ochotně hrajícího svou roli v představení, jehož režiséři jsou v zákulisí.

„Jestli lze prodat Krym, tak český prezident může Putinovi prodat Prahu a Karlovy Vary. Putin dá peníze i ropu,” zareagoval na Facebooku ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko z vládní strany ukrajinského prezidenta Blok Petra Porošenka. Zeman podle něj zaprodal památku obětí sovětské invaze v srpnu 1968, protože se mu zrovna hodí zapomenout na ruské tanky v českých ulicích - ale tyto tanky jsou nyní v ulicích ukrajinských měst.

Alkoholik Zeman

Další ukrajinský poslanec Leonid Emec na stejné sociální síti označil českého prezidenta za „darebáka, ničemu a alkoholika” vybízejícího Evropu k družbě s Ruskem, aniž by se jediným slůvkem zmínil o ruské agresi.

„Bylo by zajímavé zjistit, zda by souhlasil, kdyby mu Hitler nabídl kompenzaci za obsazení Sudet,” poznamenal na Zemanovu adresu ukrajinský poslanec Borislav Bereza, jehož citoval ruský server Newsru.com.

Bereza také řekl, že lékaři Zemanovi doporučili, aby omezil pití alkoholu, ten ale prohlásil, že nebude pít míň. A z dnešního Zemanova vystoupení je podle ukrajinského poslance jasné, že český prezident své slovo dodržel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám