Hlavní obsah

Kubánští disidenti vyostřili spor mezi SR a Kubou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Kubánská velvyslankyně na Slovensku Caridad Miliánová rozpoutala v pátek diplomatický skandál. V dopise zcela nediplomatickým jazykem označila předsedu parlamentu Pavla Hrušovského za člověka, který "se vyžívá v ubohých manipulacích". Reagovala tak na jeho písemné otázky ohledně disidentů na Kubě.

Článek

Hrušovský s velvyslankyní přerušil jakoukoli komunikaci. "Pro parlament přestala existovat. Nebude zvána na žádné oficiální akce, které pořádá sněmovna," řekl Právu Hrušovského mluvčí Michal Dyttert.

Jak potvrdil mluvčí resortu zahraničí Juraj Tomaga, diplomatka byla kvůli tomu povolána i na ministerstvo zahraničních věcí. "Objasnili jsem jí, že podobná forma komunikace je pro nás neakceptovatelná. Vyzvali jsem ji, aby se v budoucnu podobných vyhlášení zdržela," uvedl Tomaga.

Podle mluvčího se ministerstvo s takovými slovními výpady z úst cizího diplomata na adresu jednoho z nejvyšších ústavních činitelů ještě nesetkalo.

V dopise velvyslankyně se uvádí: "Vážený pane Hrušovský, důstojnost a morálka národa a vlády Kuby stojí jednoznačně vysoko nad ubohostí takových lidí, jako jste vy, vyžívajících se v pomluvách a snažících se zničit nezničitelné dílo kubánské revoluce. Slovenští občané v pravý čas posoudí, jak jste svůj parlamentní mandát, který vám svěřili, využil k ubohé manipulaci."

Hrušovský opakovaně upozorňoval na porušování lidských práv na Kubě. Na počátku října se u velvyslankyně písemně zajímal o osud známého disidenta Luise Ferrera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám