Hlavní obsah

V Kanadě útočil uprchlík ze Somálska

Edmonton

Uprchlík ze Somálska byl zatčen v souvislosti s útoky v Edmontonu, které si vyžádaly pět zraněných. Jsou mezi nimi čtyři chodci, do kterých najel autem, a dopravní policista, kterého srazil a pak ještě pobodal. Podle policie bude asi třicetiletý muž čelit obviněním z terorismu a pokusu o vícenásobnou vraždu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Edmontonu najel řidič do lidíVideo: Reuters

 
Článek

Jméno pachatele policie nezveřejnila, ale má se jednat o třicetiletého Abdulahi Hasana Šarífa.

Somálec najel s autem do policisty, který v sobotu večer dohlížel na dopravu u fotbalového stadiónu. Pak z vozu vystoupil a policistu opakovaně bodl nožem do hlavy a obličeje. Způsobil muži velmi vážná zranění. [celá zpráva]

Foto: Candace Elliott, Reuters

Edmontnští policisté zkoumají auto poškozené při najetí do chodců

Útočníkovi se podařilo utéci. Krátce před sobotní půlnocí ho ale zastavila policie ve vypůjčené dodávce od společnosti U-Haul. Policisté při kontrole dokladů zjistili, že na jeho jméno byl registrován Chevrolet Malibu použitý při útoku na policistu. Než ho stihli zadržet, ujel.

Policisté ho pronásledovali. Somálec při honičce srazil čtyři chodce. Podle policie záměrně. Nakonec se dodávka převrátila a muž byl zadržen. Ve vozidle se našla vlajka Islámského státu.

Foto: Candace Elliott, Reuters

Kanadská policie u převráceného vozu ujíždějícího Somálce

Premiér Justin Trudeau označil čin jako teroristický. Starosta Edmontonu Don Iveson řekl: „Podle toho, co víme, šlo o útok osamělého vlka. Není tu důvod k panice nebo obavám.“

Foto: Candace Elliott, Reuters

Edmontonští policisté u dodávky, kterou ujížděl Somálec

Kanadská jízdní policie o muži věděla. Před dvěma lety byl vyšetřován kvůli šíření extremistické ideologie, ale nebyl považován za hrozbu. Navzdory rozsáhlému vyšetřování v roce 2015 se nenašlo dost důkazů, aby mohl být obviněn, uvedl policejní zdroj pro agenturu Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám