Hlavní obsah

Mlácení obušky, střílení gumovými projektily, tak španělská vláda likviduje referendum

Barcelona
Aktualizováno

Mlácení obušky, rvaní za vlasy, střílení do davu gumovými projektily. Takovým způsobem zasáhla španělská policie proti účastníkům nedělního nepovoleného referenda o nezávisloti Katalánska na Španělsku. Výsledkem je je přes osm stovek zraněných a šok veřejnosti z policejní brutality. Španělský premiér Mariano Rajoy ale tvrdí, že policie v Katalánsku „konala jen svou povinnost”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie rozhání katalánské demonstrantyVideo: AP

 
Článek

Na sociálních sítích Katalánci umístili množství fotografií a videí ukazujících zakrvácené a zmlácené lidí po střetu s policisty.

K vidění byly i dramatické záběry, na nichž policisté rozbíjejí dveře volebních místností, ve kterých pak násilím členům volebních komisí odebírají voličské seznamy a urny s hlasovacími lístky.

Zatímco španělská policie postupovala v Katalánsku velmi brutálně, místní regionální policejní síly se naopak k voličům chovaly o poznání přívětivěji.

To platí také o katalánských hasičích, kteří stáli na straně účastníků referenda, jak dokládá snímek.

Jejich postoj příslušníci civilní gardy nesmlouvavě ztrestali, jak vyplývá z videa na Twitteru.

Španělský premiér Mariano Rajoy ovšem tvrdí, že policie v Katalánsku konala pouze svou povinnost, bezpečnostní složky splnily svou povinnost a respektovaly příkaz, který dostaly od justice. Vláda práva je podle něj v Katalánsku zajištěna „blokováním referenda”. „Bylo by snadnější se dívat do strany," řekl Rajoy, podle kterého hlasování představovalo "skutečný útok proti právnímu státu, na který stát reagoval s pevností a vyrovnaností".

Španělské ministerstvo vnitra oznámilo, že se podařilo uzavřít 79 z více než 2300 volebních místností pro katalánské referendum o nezávislosti.

Foto: Albert Gea, Reuters

Policejní brutalita při potlačení referenda o nezávislosti Katalánska na Španělsku

Omezeno bylo jen okrajově, hlasování se uskutečnilo v 96 procentech volebních středisek, oznámil mluvčí katalánského kabinetu Jordi Turull.

Mnozí lidé byli z hlasovacích místností vytaženi za vlasy, zmláceni obušky a doslova vykopnuti.

„Náhle nás začali vytahovat a mlátit obušky a umělohmotnými štíty,“ popsal agentuře Reuters David Pujol střet policisty v Braceloně.

V podobném duchu popsal svou zkušenost Martin Puig. „Jsem vysoký, ale jak mě rvali, jsem celý pohmožděný, plný modřin. Mlátili mě obuškem a nakonec hodili na zem,“ popsal Puig.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mlácení obušky, střílení gumovými projektily, tak španělská vláda likviduje referendumVideo: Reuters

Španělská vláda tvrdí, že prvotním úkolem policistů bylo zabavovat volební materiály, nikoli útočit na lidi. „Byli jsme přinuceni k něčemu, co jsme nechtěli," řekl zástupce centrální vlády v Katalánsku Enric Millo. Španělská vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že policie zakročila profesionálně, pevně a přiměřeně.

Zájem o účast v referendu je přes odpor centrálních úřadů na některých místech značný. Například ve městě Terrassa stály podle fotografií zveřejněných na Twitteru před místní školou dlouhé fronty voličů. Podle mluvčího katalánské vlády Jordiho Turulla se hlasovalo v 73 procentech k tomu určených míst. Sčítání hlasů by mělo začít bezprostředně po uzavření volebních místností. Kdy budou výsledky k dispozici, ale nebyl mluvčí schopen sdělit.

Katalánští separatisté spolu s odbory vyzvali regionální vládu, aby kvůli policejnímu násilí vyhlásila na úterý 3. října generální stávku.

Během incidentů byla na některých místech policie v defenzívě a raději před naštvanými účastníky referenda prchli.

Reklama

Výběr článků

Načítám