Hlavní obsah

Muž zadržený v Německu kvůli vyhrožování otrávením potravin přiznal vinu

Aktualizováno

Muž zadržený v Německu kvůli vydírání supermarketů, kterým hrozil, že otráví prodávané potraviny, přiznal vinu. Informovalo o tom v sobotu večer státní zastupitelství společně s policií. Třiapadesátiletý muž prostřednictvím e-mailů požadoval deset miliónů eur (zhruba 260 miliónů korun); tvrdil, že jinak otráví 20 druhů potravin v obchodech po celém Německu i v zahraničí.

Foto: Policie Kostnice

Muž podezřelý z otrávení dětské výživy a vydírání obchodů

Článek

V polovině září podle agentury DPA umístil muž v supermarketu v jihoněmeckém Friedrichshafenu pět sklenic s otrávenou dětskou výživou. Zadržený ujišťuje, že žádné další otrávené potraviny nikam nedal.

Policie se domnívá, že zatčený jednal sám. Obviněn je z pokusu o loupežné vydírání a podle státního zástupce Alexandera Bogera mu v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení.

V nalezené dětské výživě odborníci zjistili etylenglykol, v průmyslu známý jako fridex, který se přidává například do nemrznoucích chladicích kapalin pro auta. Po požití se příznaky otravy projevují nejprve zvracením, nakonec mohou selhat ledviny.

Boger informoval, že v bytě zadrženého v Ofterdingenu policie v pátek našla láhev s etylenglykolem.

Server listu Bild uvedl, že výhrůžka přišla celé řadě firem, které prodávají i potraviny, včetně společností Aldi, Lidl, Rossmann či DM.

Stříkačka v drogerii

Německo si však po zatčení podezřelého neoddechlo. V jedné drogerii ve Spýru ve spolkové zemi Porýní-Falc se v sobotu našla podezřelá injekční stříkačka naplněná tekutinou, což vyvolalo větší policejní zásah. Experti okamžitě kapalinu analyzovali a zjistili, že obsahuje převážně vodu a chemickou látku, k níž policie nesdělila další informace.

Policie zpočátku zjišťovala, zda případ nějak souvisí se zadrženým vyděračem, to se ale nepotvrdilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám