Hlavní obsah

Macron nabídl pomoc při řešení kurdského problému

Tallinn/Paříž/Bagdád

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek nabídl svou pomoc při urovnání napětí mezi kurdskou regionální vládou a Bagdádem, které vyvolalo kurdské referendum o nezávislosti. Oznámila to agentura Reuters.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Při telefonickém jednání pozval také iráckého premiéra Hajdara Abádího na příští čtvrtek do Paříže. Abádí pozvání přijal, jednání se však podle Bagdádu kurdského referenda týkat nebude.

Macron telefonoval předsedovi irácké vlády z Talinnu, kde se účastnil summitu Evropské unie. Abádího upozornil, že obě strany sporu by měly zůstat jednotné ve svém odporu proti teroristům z Islámského státu a ve snaze stabilizovat zemi. „Zvyšování napětí se musejí vyhnout," řekl francouzský prezident.

Podle sobotního prohlášení, které vydal úřad irácké vlády, tématem čtvrteční schůzky bude posílení vzájemné irácko-francouzské spolupráce a boj proti terorismu. Telefonická jednání s francouzským prezidentem se přitom žádným způsobem nedotkla nutnosti uznat práva kurdského lidu, stojí dále v prohlášení. Zdroj agentury Reuters z Paříže přitom původně uvedl, že předmětem setkání politiků bude právě hlasování o kurdské nezávislosti.

V pondělním kurdském referendu se 92 procent hlasujících vyslovilo pro nezávislost autonomie. Její vedení o tom chce začít jednat s vládou v Bagdádu, která však referendum označila za neústavní. Vyzvala Kurdy, aby jednali, ale nikoli na základě výsledku referenda, nýbrž podle zákonů daných ústavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám