Hlavní obsah

IS nahrávkou živí pochyby o smrti svého vůdce. Bagdádí na ní mluví i o KLDR

Islámský stát přiživil pochyby o zprávách, podle nichž je vůdce teroristické organizace abú Bakr Bagdádí po smrti. Ve čtvrtek prostřednictvím zpravodajské agentury al-Furkán, která je s IS spojena, zveřejnili džihádisté zvukovou nahrávku, na níž Bagdádí mluví. Podle agentury Reuters ale není jasné, kdy byl 46minutový záznam pořízen. USA oznámily, že o pravosti záznamu nemají důvod pochybovat.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Abú Bakr Bagdádí

Článek

Podle agentury AFP na nahrávce údajný Bagdádí vyzývá spolubojovníky, aby pokračovali v odporu vůči nepřátelům.

„Velitelé Islámského státu a jeho vojáci si uvědomili, že k získání Boží milosti a vítězství musí být člověk trpělivý a odolat nevěřícím bez ohledu na jejich aliance,“ citovala agentura ze záznamu.

Podle agentury AP nahrávka obsahuje výzvu k pokračování v boji navzdory pádu severoiráckého města Mosul, který irácké síly s americkou podporou obsadily v červenci. Také zazní zmínka o KLDR a o jejích výhrůžkách vůči Japonsku a USA.

„Vyvarujte se ústupu nebo pocitu porážky, vyvarujte se vyjednávání nebo kapitulaci. Neskládejte zbraně,“ řekl také údajný Bagdádí, který rovněž vyzval islamisty k útokům mimo jiné na západní sdělovací prostředky.

IS ztrácí pozice

Nahrávka byla zveřejněna uprostřed spekulací o Bagdádího osudu poté, co IS přišel o kontrolu nad většinou území donedávna ovládaných v Iráku a v Sýrii.

Nepotvrzené zprávy o Bagdádího smrti se v poslední objevily opakovaně.

Naposledy smrt Bagdádího, kterého agentura Reuters označila za „nepolapitelného vůdce“, oznámilo v červnu Rusko a krátce poté ji zopakovala organizace syrských ochránců lidských práv SOHR.

Zdroj z amerických tajných služeb dnes podle AFP sdělily, že záznam zkoumají a ověřují. "I když nemáme důvod pochybovat o jeho pravosti, v nynějším stádiu jej nemáme ověřený," sdělil.

Odměna půl miliardy

Počátkem září ale USA vyjádřily nad Bagdádího koncem pochybnosti. K předchozím zprávám o Bagdádího smrti generál Stephen Townsend, který velí operacím proti IS v Iráku a Sýrii, řekl, že mu chybí „přesvědčivý důkaz, informace tajných služeb nebo i jiného zdroje, který by potvrdil Bagdádího smrt“. Podle něj naopak zprávy rozvědek naznačují, že vůdce IS je naživu.

Townsend zároveň zdůraznil, že likvidace vůdce IS patří k prioritám koaličních sil: „Když ho najdeme, myslím, že se ho rovnou pokusíme zabít. Nemá smysl komplikovat si to pokusy zatknout ho.” USA na Bagdádího hlavu vypsaly odměnu 25 milionů dolarů (přes půl miliardy korun).

Bagdádí se na veřejnosti naposledy objevil v červnu roku 2014, kdy v mešitě v Mosulu vyhlásil samozvaný chalífát nazývaný Islámský stát. Naposledy byla nahrávka s údajným Bagdádího hlasem zveřejněna loni v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám