Hlavní obsah

Hromadná poprava v Iráku. Před příbuznými obětí oběsili 42 radikálních islamistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V Iráku byla v neděli vykonána největší letošní hromadná poprava islamistických extremistů. Usmrceno bylo 42 sunnitských radikálů, které soud shledal vinnými z teroristických činů včetně vražd příslušníků iráckých bezpečnostních složek a páchání bombových útoků. V úterý o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Iráčtí policisté při zadržení lidí podezřelých z terorismu (archivní foto)

Článek

Poprava byla vykonána poté, co si útoky Islámského státu v oblasti obývané šíity u města Násiríja v jižním Iráku vyžádaly více než 60 životů. V důsledků těchto útoků žádali iráčtí šíité, aby byl Bagdád v potírání terorismu důslednější.

Dvaačtyřicet radikálů bylo odsouzeno k smrti oběšením. Popraveni byli ve věznici v Násiríji. Úřady pozvaly příbuzné obětí nedávného útoku u města, aby popravě přihlíželi.

„Přes veškerou bolest, kterou pociťuji od chvíle, co byli při sebevražedných útocích zabiti dva moji bratři, jsem cítil úlevu, když jsem viděl teroristy viset,” řekl Fádhil Abdal Amír z Násiríje.

Teroristé mění taktiku

Chalífát, vyhlášený v roce 2014 radikály ze samozvaného Islámského státu poté, co získali kontrolu nad značnou částí severního a západního Iráku, se fakticky zhroutil letos v červenci, když se iráckým silám s podporou Američanů podařilo znovu získat kontrolu nad Mosulem, nejdůležitějším z iráckých měst dočasně ovládaných členy IS.

Nedávné smrtelné teroristické útoky v Bagdádu a v dalších iráckých městech nicméně podle Reuters nasvědčují tomu, že jsou radikálové schopni vést ozbrojený konflikt, v němž nejde přímo o získání nového území.

Reklama

Výběr článků

Načítám