Hlavní obsah

USA poprvé za Trumpa zaútočily na Libyi

Washington

Spojené státy poprvé za prezidenta Donalda Trumpa provedly nálet na Libyi. Terčem se stal tábor Islámského státu (IS) asi 150 km jihovýchodně od Syrty. Při útoku, který se odehrál se souhlasem Libyjské vlády národního usmíření, bylo zabito 17 radikálů, uvedla CNN s odvoláním na americké africké velitelství, pod které bojiště v Libyi patří.

Foto: Baz Ratner/Files, Reuters

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Článek

„Ve spolupráci s Libyjskou vládou národního usmíření provedly v pátek americké síly šest přesných vzdušných útoků na pouštní tábor IS. Tábor byl používán IS k přesunu bojovníků do a ze země, ke skladování zbraní a vybavení a k plánovaní a provádění útoku,“ uvedlo velitelství v prohlášení. Podle něj byli operativci IS v Libyi „spojeni s více útoky po Evropě“.

Americké ozbrojené síly sdělily CNN, že útok provedl bezpilotní letoun. Prezident Trump povolil operaci minulý týden.

Naposledy USA útočily v Libyi ještě za Obamy

Působení IS v Libyi bylo silně omezeno poté, co byl po 500 náletech provedených během devíti měsíců vytlačen loni v prosinci libyjskou provládní milicí ze Syrty. Postupně se ale bojovníci IS začali formovat v odlehlých pouštních oblastech a začali opět využívat chaosu v rozdělené zemi.

Poslední útok na Libyi provedla americká letadla ještě za vlády Baracka Obamy 19. ledna 2017. Tehdy bylo při útoku bezpilotních letadel a bombardéru B-2 zabito 80 bojovníků IS ve dvou táborech vzdálených asi 45 km od Syrty. I tehdy mezi nimi byli lidé, kteří plánovali útoky v Evropě.

Trump přitom ještě v dubnu útok v Libyi neplánoval: „Nevidím roli v Libyi. Myslím, že USA mají teď dost rolí. Vidím roli v tom vyhnout se IS.“

Nyní ale africké velitelství uvedlo: „Spojené státy budou stopovat a pronásledovat tyto teroristy, snižovat jejich schopnosti a narušovat jejich plány a operace adekvátními legálními opatřeními včetně přesných úderů.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám