Hlavní obsah

Už tady moc dlouho nebudou, prohlásil Trump po projevu ministra KLDR

– Pchjongjang/New York/Washington

Americký prezident Donald Trump pokračoval v neděli ve slovních výpadech vůči KLDR. Po projevu severokorejského ministra zahraničí Ri Jong-hona v OSN pohrozil, že „už tu moc dlouho nebudou”. Ri ve Valném shromáždění zdůraznil, že jaderné zbraně má jeho země jen kvůli USA, přičemž zdůraznil, že Spojené státy budou pykat za urážky vůdce KLDR Kim Čong-una.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desetitisíce lidí se zúčastnily masové demonstrace proti USA v PchjongjanguVideo: Reuters

 
Článek

„Právě jsem slyšel severokorejského ministra mluvit v OSN. Jestli bude opakovat myšlenky malého rakeťáka, tak tu moc dlouho nebudou,“ napsal Trump v noci na Twitteru. Z jeho vyjádření nebylo jasné, zda má na mysli oba severokorejské vysoké představitele, nebo rovnou celou KLDR. Té už tento týden hrozil úplným zničením, uvedla agentura Reuters.

Ri v OSN řekl: „Je marnou nadějí doufat v jakoukoli šanci, že by KLDR byla otřesena a změnila postoj kvůli tvrdším sankcím nepřátelských sil.“ Ri dodal, že Trumpovy urážky jsou „nevratnou chybou, která činí nevyhnutelným, že severokorejské rakety by mohly zasáhnout území USA“. Pokud při tom nevinní Američané přijdou o život, bude to vina amerického prezidenta.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Severokorejský ministr zahraničí Jong-ho při projevu v OSN

Trumpa označil za krále lhářů a za ”duševně narušeného člověka postiženého megalomanií na sebevražedné misi“, přičemž termín o sebevražedné misi si vypůjčil od Trumpa, který právě takto označil politiku severokorejského vůdce. Podle Ria je „nebezpečnou skutečností, že starý gambler, který využil hrozeb, podvodů a dalších postupů, aby se zmocnil celé země, má jaderné tlačítko“. To je podle něj „dnes ta největší hrozba pro mezinárodní mír a bezpečnost”.

Už tu moc dlouho nebudou, napsal nejasně Trump na svůj twitterový profil.

Přelet amerických bombardérů 

Riův projev přišel jen krátce poté, co podél KLDR proletěly další americké nadzvukové jaderné bombardéry B-1B z Guamu doprovázené stíhačkami F-15C z Okinawy.

Foto: Joshua Smoot, ČTK/AP

Americký bombardér B-1B se chytá vzlétnout z Guamu.

Podle mluvčí Pentagonu Dany Whiteové šlo o nejsevernější let amerického letounu v demilitarizovaném pásmu u severokorejského pobřeží ve 21. století: „Zdůrazňuje to, jak vážně bereme lehkomyslné chování (KLDR).”

Protiamerická manifestace v Pchjongjangu 

V Severní Koreji se v neděli konala velká manifestace proti USA, které se v neděli na Kim Ir-senově náměstí účastnily desetitisíce lidí. Podle severokorejské tiskové agentury KCNA bylo účastníků přes sto tisíc.

Foto: KCNA, Reuters

Protiamerická manifestace v Severní Koreji

Projevy na manifestaci se nesly ve válečnickém duchu. „Čekáme na pravou chvíli, abychom svedli závěrečnou bitvu s USA, s tou říší zla, a odstranili jsme Spojené státy ze světa,” řekl velitel rudých gard Ri Il-pe. „Jakmile nám dá ctěný vůdce Kim Čong-un rozkaz, anihilujeme tu skupinu útočníků.“

Podle Mnuchina Trump jadernou válku nechce

Napětí se snažil v neděli zmírnit americký ministr financí Steve Mnuchin, který řekl, že Donald Trump se chce vyhnout jaderné válce s KLDR: „Mohu vás ujistit, že prioritou prezidenta číslo jedna, je bezpečnost amerického lidu a našich spojenců. Prezident nechce být v jaderné válce a uděláme vše, co můžeme, abychom zajistili, že se to nestane.“

Pchjongjang uskutečnil 3. září svou šestou a dosud největší jadernou zkoušku, při které odpálil vodíkovou bombu. Letos také otestoval desítky raket včetně mezikontinentálních balistických a hrozí testem vodíkové pumy nad Pacifikem.

Reklama

Výběr článků

Načítám