Hlavní obsah

Zemětřesení v Mexiku má 295 obětí, stále se pátrá po přeživších

V Mexiku po úterním zemětřesení, které si vyžádalo podle poslední bilance 295 obětí, stále pokračují záchranné práce. Podle ministra vnitra Miguela Osoria Chonga ještě v pátek záchranáři vytáhli z trosek živé lidi. Počet obětí ale zřejmě ještě poroste.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mexičtí záchranáři prohledávají troskyVideo: Reuters

 
Článek

Nejvíce lidí zemřelo po úterních otřesech v metropoli Mexika, kde úřady zatím hlásí 157 obětí. Mezi mrtvými v hlavním městě úřady zatím potvrdily osm cizinců - jde o čtyři ženy z Tchaj-wanu, jeden muž z Jižní Koreje, jeden Španěl, jeden Argentinec a žena z Panamy.

Sedmdesát tři osob nepřežilo zemětřesení o síle 7,1 stupně ve státě Morelos a 45 jich zemřelo ve státě Puebla, další obětí hlásí také státy México, Guerrero a Oaxaca.

Foto: Barbora Neradová, Novinky

Záchranáři pomáhají v Mexiku po zemětřesení

Ve všech postižených oblastech bylo podle národního archelologického a historického ústavu poškozeno také 373 historických památek, z toho 14 muzeí. Ani tato bilance zatím není konečná. Žádnou z památek ale nebude nutné zbourat, většinou jde o poškození výzdoby. Někde se ale zřítily části kupole či zvonice. V metropoli byla poškozena i slavná metropolitní katedrála, z níž se zřítila jedna ze soch zdobící hlavní portál a kříž z jedné ze zvonic.

V hlavním měst Mexika bylo podle šéfa Národní civilní obrany Luise Felipeho Puenteho poškozeno na 3000 domů, 38 budov se zřítilo.

Příběh dívky, který se nestal 

Mexické námořnictvo, které se významně podílí na záchranných pracích a z trosek od úterního zemětřesení vyprostilo v mexickém hlavním městě 115 živých lidí, se omluvilo za dezinformaci ohledně zasypané holčičky Fridy Sofie ve škole na jihu metropole. Zpráva o přeživší dívence se objevila v mexickém tisku ve středu. Několik hodin Mexičané a s nimi i zahraniční média sledovala s napětím, zda holčičku záchranáři vyprostí. Nakonec se ale ukázalo, že žádná taková dívka do Rébsamenovy školy v metropoli nechodí. [celá zpráva]

Major námořnictva José Luis Vergara později uvedl, že nechtěli šířit falešné naděje, ale že informace se zrodila "v reálném čase". Z Rébsamenovy školy bylo po zemětřesení zachráněno 11 dětí a vyproštěna těla 19 mrtvých dětí a šesti zemřelých dospělých. [celá zpráva]

V souvislosti se zřícením této školy, ale i dalších budov v metropoli, se začaly objevovat spekulace, zde byly při výstavbě dodrženy nejnovější normy zavedené po ničivém zemětřesení z roku 1985. Podle experta na zemětřesení z národní mexické univerzity Roberta Pirally zřejmě nebyly, ale zatím je prý brzy určit, zda šlo o zanedbání povinností či třeba o korupci.

Škola, která se stala symbolem nynějšího zemětřesení v metropoli, měla několik budov. A zatímco ty starší úterní otřesy vydržely, zřítila se budova postavená po roce 2000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám