Hlavní obsah

Žadatelů o azyl v EU ubylo o desetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet žadatelů o azyl v Evropské unii už tři čtvrtletí po sobě setrvale klesá. Ve druhém čtvrtletí letošního roku požádalo poprvé o azyl v EU 148 825 lidí. To je proti prvnímu čtvrtletí pokles o 11 procent. Vyplývá to ze statistik, které v pátek zveřejnil Eurostat.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Migranti využívají k ilegálnímu přechodu do Evropské unie i Bosnu a Hercegovinu.

Článek

Nejvíce žadatelů o azyl Eurostat zaznamenal ve druhé polovině roku 2015. Ve třetím i čtvrtém čtvrtletí předloňského roku přesáhl počet žadatelů výrazně 400 tisíc.

Ze statistik evropského statistického úřadu plyne také to, že nejvíce žadatelů o ochranu v zemích Evropské unie pochází ze Sýrie - 14 procent (čili 21 100), z Nigérie (9800), Afghánistánu (9700) a Iráku (9300). Méně početnější skupiny žadatelů pocházejí především z Pákistánu, Albánie, Eritrei a Bangladéše.

Více než polovina všech žadatelů o azyl se nachází v Německu a Itálii. Pokud ale údaje vztáhneme k poměru obyvatel, je migrační vlnou nejvíce zatíženo Řecko.

Eurostat informoval také o tom, že se daří urychlovat vyřizování azylových žádostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám