Hlavní obsah

Zeman v OSN vyzval k zastavení terorismu a migrace

New York
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman v úterý vystoupil na půdě Valného shromáždění OSN v New Yorku. Vyzval k zastavení terorismu a migrace. Odkázal se přitom na knihu Střet civilizací Samuela Huntingtona a termín o krvavých hranicích islámu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záznam projevu Miloše Zemana na Valném shromáždění OSNVideo: AP

 
Článek

„Máme nový typ civilizace, kterou bych nazval anticivilizace. Typickým rysem je, že je založena na teroru,“ prohlásil Zeman a podotkl, že terorismus se dnes vyskytuje všude po světě, Evropu nevyjímaje.

Podle Zemana je nutné spojit síly a postavit se terorismu. Český prezident připomněl, že pod pláštěm OSN působí 38 protiteroristických organizací nebo institucí, a takový stav je nepřijatelný. „Potřebujeme jednu instituci, která bude bojovat a bude vybavena veškerými možnostmi včetně vojenské na základě článku 47 charty OSN,“ řekl Zeman.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká delegace na zasedání VS OSN (zleva): prezidentův poradce Martin Nejedlý, mluvčí Jiří Ovčáček, ředitel zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák, kancléř Vratislav Mynář, stálá představitelka při OSN Marie Chatardová a prezident Miloš Zeman.

Prezident v této souvislosti zmínil, že není přijatelné ani přijímat migranty, jelikož s uprchlickou vlnou přicházejí do Evropy i teroristé. Zeman zopakoval jeden z argumentů v debatě o migraci, když upozornil, že přijímáním migrantů na Západě se de facto podporuje odliv mozků z afrických a dalších zemí, čímž se jen prohlubuje jejich zaostávání a riziko, že budou nestabilní a násilné.

Prezident Zeman a ruský ministr zahraničí Lavrov spolu kouří v OSN.

Zeman ale řekl, že je historickým optimistou, jakým byli například lidé v Barceloně po srpnových teroristických útocích. Na závěr připomněl slova reformistického kazatele Martina Luthera: „Kdybych věděl, že zítra nastane poslední den, tak bych dnes šel a zasadil jabloň“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám