Hlavní obsah

Britové zatkli osmnáctiletého mladíka kvůli útoku v londýnském metru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská policie zatkla v Doveru v souvislosti s pátečním pumovým útokem v Londýnském metru osmnáctiletého mladíka, uvedla to televize Sky News. Zástupce komisaře Neil Basu uvedl, že jde o významné zatčení. Odpoledne pak policie zasahovala na adrese v hrabství Surrey.

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Policisté poblíž londýnské stanice metra Parsons Green

Článek

Detektivové z hrabství Kent zatkli osmnáctiletého muže v sobotu ráno v doverském přístavu. Zatčený je momentálně na místní policejní stanici a čeká se na jeho převoz do Londýna.

„Dnes ráno se nám podařilo významné zatčení. Přestože jsme spokojeni, nebezpečí zůstává na kritické úrovni,” řekl v sobotu médiím zástupce komisaře Neil Bas. Podle něj vyšetřování nekončí, naopak prý povede k větší aktivitě policie.

Dále sdělil, že kvůli pokračujícímu vyšetřování nebude policie zatím sdělovat k zatčenému žádné další podrobnosti.

V sobotu odpoledne se ozbrojení policisté účastnili domvoní prohlídky v Sunbury na Temži v hrabství Surrey. Podle SkyNews operace souvisí s pumovým útokem v metru. Okolní domy byly preventivně evakuovány.

Nálož naštěstí selhala

Při páteční explozi vybuchla podomácku vyrobená puma. Podle stanice BBC měla časovač, ale nevybuchla tak, jak útočník zamýšlel. Při explozi utrpělo zranění 29 lidí, ale žádná z nich nejsou život ohrožující.

Titulní strana deníku Daily Mirror o „Satanově matce”.

Britský deník Daily Mirror spekuluje, že bomba použitá v metru mohla být vyrobena pomocí triacetonu triperoxidu (TATP), kterému se přezdívá Satanova matka. Třaskavý a brizantní TATP použili islamističtí teroristé v Evropě opakovaně, naposledy ve Španělsku, dříve v Manchesteru, PařížiBruselu.

TATP je vysoce nestabilní, ovšem snadno vyrobitelná třaskavina s vysokou explozivní silou a tříštivostí. Teroristé ji použili už před dvanácti lety při útocích v londýnských autobusech a metru, při kterých zahynulo 52 lidí, připomněl deník The Guardian.

K pátečnímu útoku se přihlásil Islámský stát. Islamističtí extremisté tak učinili prostřednictvím své agentury Amak, informovala televize SkyNews. [celá zpráva]

Policejní komisař Mark Rowley uvedl, že zatím není jasné, zda za útokem skutečně stojí Islámský stát. Tato teroristická organizace se totiž hlásí prakticky ke každému útoku islámských radikálů na Západě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám