Hlavní obsah

K bombě v Londýně se přihlásil Islámský stát, vyhlášen kritický stupeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K pumovému útoku v soupravě metra v britské metropoli Londýně se přihlásil Islámský stát (IS). Islamističtí extremisté tak učinili prostřednictvím své agentury Amak, informovala televize SkyNews. Britská vláda současně rozhodla o zvýšení stupně hrozby na nejvyšší.

Foto: , ČTK/AP

Policejní expert u vagónu ve stanici Parsons Green

Článek

„Může bezprostředně hrozit další útok,“ prohlásila premiérka Theresa Mayová. Doplnila, že k ochraně vybraných, veřejnosti nedostupných míst bude povolána armáda a policie posílí ozbrojené hlídky na veřejných místech včetně veřejné dopravy.

Podomácku vyrobená bomba částečně explodovala ve vlaku během ranní špičky. Odpálena byla prostřednictvím časovače a 29 lidí utrpělo zranění.

Britská policie potvrdila, že šlo o terorismus a údajně zná totožnost útočníka, který prchá. [celá zpráva]

Policejní komisař Mark Rowley v pátek večer oznámil, že vyšetřování, které označil za komplexní, pokračuje. Doplnil, že bomba byla zneškodněna a převezena k dalšímu zkoumání. Vyšetřovatelé také procházejí desítky obrazových materiálů, ať už to jsou záznamy z veřejných kamer nebo záznamy pořízené svědky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestující natočili ve stanici Parsons Green hořící kbelík v tašce ve vagónu metraVideo: Sylvain Pennec, AP

Úřady zatím odpovědnost IS oficiálně nepotvrdily. Islámský stát se hlásí prakticky ke každému útoku islámských radikálů na Západě. Přihlásil se i k srpnovým útokům ve Španělsku, kde teroristická buňka zabila 16 lidí.

Premiérka Mayová ještě odpoledne po zasedání bezpečnostní rady státu uvedla, že varovný stupeň zůstává nezměněn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám