Hlavní obsah

Obžaloba žádá pro neonacistku Zschäpeovou doživotí a ochrannou vazbu

Doživotní vězení a ochrannou vazbu pro jedinou přeživší členku neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU) Beatu Zschäpeovou požaduje německá obžaloba. Státní zástupce to řekl v úterý během závěrečné řeči před mnichovským soudem. Doživotní trest by si podle něho Zschäpeová zasloužila za každou z deseti převážně rasisticky motivovaných vražd, které skupina v letech 2000 až 2007 spáchala.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Beata Zschäpeová přichází k soudu.

Článek

Dnes dvaačtyřicetiletá Zschäpeová vytvořila podle obžaloby spolu s Uwem Mundlosem a Uwem Böhnhardtem teroristickou buňku, která zavraždila po celém Německu devět lidí tureckého a řeckého původu a jednu německou policistku. Trojici, která většinou používala zbraň české výroby, jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem, které si vyžádaly přes 20 zraněných, a 15 přepadení bank.

Mundlos a Böhnhardt se zabili v roce 2011, když jim policie náhodou přišla na stopu, a tak je Zschäpeová jedinou členkou skupiny, která stanula před soudem. Rodačka z východoněmecké Jeny tvrdí, že se na kriminálních činech skupiny nepodílela. O vraždách i o bombových útocích se prý vždy dozvěděla teprve po činu.

Bezcitně kalkulující člověk

Státní zástupci ale takovou interpretaci odmítli a i v dnešní závěrečné řeči zdůraznili, že byla integrální součástí teroristické skupiny a spolupachatelkou všech jejích trestných činů. „Obžalovaná se dobrovolně a zcela vědomě rozhodla pro život v ilegalitě. Rozhodla se pro cestu k teroru," prohlásila už dříve státní zástupkyně Anette Gregerová.

Kromě doživotí požaduje spolkové státní zastupitelství pro obžalovanou také ochrannou vazbu. Zschäpeová je podle žalobce Herberta Diemera "bezcitně kalkulující člověk", pro kterého lidské životy nehrály žádnou roli. Lidské životy jí byly lhostejné, když šlo o její vlastní ekonomické nebo ideologické zájmy, dodal státní zástupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám