Hlavní obsah

Hurikán Irma udeřil na Kubě, na útěku je přes šest miliónů lidí

Miami/Havana
Aktualizováno

Hurikán Irma, který již zdevastoval Karibik a nyní míří k pobřeží Floridy, udeřil v noci na sobotu SELČ na Kubě. Tam se jednalo o první hurikán páté kategorie za desítky let. Americké úřady požádaly 5,6 miliónu lidí, tedy asi čtvrtinu populace na Floridě, aby stát opustily, napsala agentura AP. Další milión lidí evakuovaly kubánské úřady. Během sobotního dopoledne Irma opět zeslábla na čtvrtý stupeň.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Irma udeřila na Kubě, v Portoriku po ní zůstaly záplavyVideo: Reuters

 
Článek

Americký prezident Donald Trump telefonicky kondoloval francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. Vyjádřil soustrast s oběťmi a devastujícími následky hurikánu Irma na francouzských ostrovech Svatý Bartoloměj a Svatý Martin a nabídl francouzské vládě americkou pomoc, uvedl ve svém sobotním prohlášení Bílý dům.

Hurikán Irma ve východním Karibiku dosud zabil 24 lidí a zanechal katastrofální škody. Na Kubě udeřil na severovýchodě na souostroví v provincii Camaguey. Podle amerického Národního hurikánového centra Irmu doprovázely v sobotu nad ránem středoevropského času větry o rychlosti 257 kilometrů za hodinu.

Foto: Jalon Manson Shortte, ČTK/AP

Vůz zničený hurikánem Irma na Britských Panenských ostrovech.

Oko hurikánu se nacházelo zhruba 190 kilometrů jihovýchodně od kubánského města Caibarien. Některé oblasti se potýkají s výpadky proudu a zhoršuje se i telekomunikační spojení, hlásil reportér BBC z Havany. Kubánci prý doufají, že je Irma jen mine cestou na Floridu.

Kubánské úřady preventivně evakuovaly přes milión lidí, včetně 10 000 turistů.

Prezident Trump varuje před hurikánem Irma. 

Americký prezident Donald Trump vyzval americké obyvatele, aby se řídili doporučením úřadů. Hurikány páté kategorie zasáhly Spojené státy od roku 1851 jen třikrát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Irma zpustošil ostrovy Barbuda a AntiguaVideo: ABS TV Antigua, Reuters

Irma je podle americké Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) mnohem silnější než poslední z nich, hurikán Andrew, který udeřil v roce 1992.

Mexické pobřeží mezitím zasáhl hurikán Katia. Rychlost větru činí 120 kilometrů. Jde o hurikán první kategorie, podle předpovědi by měl ale rychle slábnout.

Do východního Karibiku by měl už v sobotu dorazit další hurikán, nazvaný José, který má nyní sílu čtvrté kategorie na pětistupňové hurikánové škále.

Reklama

Výběr článků

Načítám