Hlavní obsah

Počet obětí krvavých atentátů v Katalánsku se zvýšil, zemřela zraněná žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Počet obětí krvavých atentátů v Katalánsku se zvýšil na 16. V barcelonské nemocnici v neděli zemřela jednapadesátiletá Němka, která utrpěla při útoku těžké zranění, napsal server týdeníku Focus s odkazem na informace katalánského ministerstva zdravotnictví. V nemocnici stále zůstává 24 zraněných, pět lidí je v kritickém stavu.

Foto: Oriol Duran, ČTK/AP

Lidé pomáhají ošetřit zraněnou ženu poté, co bílá dodávka vjela do lidí v Barceloně.

Článek

Teroristické útoky zahájil podle španělských vyšetřovatelů Maročan Júnis abú Jakúb, který 17. srpna kolem páté hodiny odpoledne najel s autem do lidí na rušné barcelonské třídě La Rambla. Třináct osob zabil a na 130 dalších zranil.

Po útoku se mu podařilo z místa prchnout. Na útěku zavraždil ještě jednoho muže, s jehož vozem ujel policejní hlídce. Útočníka policie zastřelila v pondělí nedaleko Barcelony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Las Ramblas těsně po útokuVideo: Tena Carlos Tena Gallardo, Reuters/AP

Několik hodin po barcelonském útoku najelo pět dalších teroristů s autem do lidí ve městě Cambrils asi sto kilometrů od Barcelony. Tyto útočníky policie zastřelila na místě krátce poté, co s vozem několik lidí zranili, z toho jednu ženu smrtelně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila dodávku řítící se po La Rambla Video: AP

Dosavadní vyšetřování ukázalo, že oba útoky spolu souvisely a že odpovědná teroristická buňka měla celkem 12 členů. Dva z nich jsou nyní ve vězení, dva jsou vyšetřováni na svobodě a ostatní zastřelila policie nebo zemřeli při explozi v Alcanaru. V tomto městě, které leží také v Katalánsku, teroristé připravovali výbušniny pro větší útoky.

Při manipulaci s nimi došlo ve středu v noci k neplánovanému výbuchu, při němž dva teroristé zahynuli. Jedním z nich byl i imám z města Ripoll, Maročan Abdalbákí Sátí, který prý ostatní mladé muže pro teroristické útoky naverboval.

Reklama

Výběr článků

Načítám