Hlavní obsah

Nálety v Jemenu zasáhly malý hotel, hlášeny jsou desítky obětí

Saná
Aktualizováno

Z trosek nedaleko jemenského hlavního města Saná, které bylo zasaženo ve středu ráno při náletu, vyprostili už 35 těl obětí. Uvedla to s odvoláním na záchranáře agentura Reuters. Podle tiskové agentury AP může být obětí až 60. Při náletu byl zasažen malý dvoupodlažní hotel, který leží v oblasti Arhab asi 35 kilometrů severně od Saná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při náletu na Saná zemřelo nejméně 35 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Povstalecká televize Massíra z útoku obvinila provládní koalici, kterou podporuje Saúdská Arábie a která proti povstalcům bojuje. Představitelé této koalice se k incidentu nevyjádřili.

Koalice podporuje vládu prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, který čelí vzpouře šíitských Húsíů. Ti ovládli do konce ledna 2015 rozsáhlé části země včetně Saná a Hádímu nezbylo než utéci do Saúdské Arábie. Tu pak na konci března 2015 požádal o zásah.

Nálety pomohly zastavit postup húsíú, ale země zůstává rozdělená. Bombardování bylo opakovaně kritizováno kvůli četným civilním obětem, opakovaně byla zasažena zdravotnická zařízení a jednou i pohřební síň. Saúdská Arábie proto přestala od některých zemí dostávat zbraně včetně USA. [celá zpráva]

To se změnilo až po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, kdy byl uzavřen ohromný zbrojní kontrakt. [celá zpráva]

Rijád údajně uvažuje o konci náletů.  [celá zpráva]

Válka v Jemenu už si vyžádala více než 10 000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov. Nějakou formu pomoci potřebuje podle OSN 19 milionů lidí z celkových zhruba 26 milionů, kteří v Jemenu žijí.

Reklama

Výběr článků

Načítám