Hlavní obsah

Imáma, který zradikalizoval teroristy, chtěli Španělé vyhostit kvůli pašování drog

Madrid

Imám z mešity v Ripollu Abdelbaki es Satty, který byl podle španělských médií strůjcem teroristických útoků a členy své buňky zradikalizoval, měl být před třemi lety ze země vyhoštěn. Po jeho odvolání ale soud rozhodl, že smí ve Španělsku zůstat. Informaci v úterý přinesly deník El Mundo a server Okdiario.

Foto: ČTK/AP

Španělská policie při razii v Ripollu

Článek

Dvaačtyřicetiletý Maročan měl být vyhoštěn poté, co v dubnu 2014 vyšel z vězení, kde si odpykal čtyřletý trest za pašování marihuany ze španělské enklávy Ceuta v Maroku do Španělska.

Zákon ve Španělsku umožňuje vyhoštění cizinců, kteří byli v zemi odsouzeni k vězení na dobu delší než rok, a úřady es Sattymu skutečně na jaře před třemi lety sdělily, že musí Španělsko opustit.

Imám se ale v listopadu téhož roku odvolal s argumentem, že rozhodnutí o vyhoštění představuje porušení jeho mezinárodních práv, a počátkem března následujícího roku uspěl, napsal list El Mundo, podle kterého verdikt vynesl soud v Castellónu, kde byl duchovní vězněn.

Es Satty pak požádal španělské úřady o azyl.

Foto: Susana Vera, Reuters

Imámův byt v Ripollu po policejní prohlídce

Vyrazil i do Belgie

Španělská média už v pondělí informovala o tom, že se imám ve vězení setkal také s některými lidmi spojenými s útoky v Madridu, kde teroristé v roce 2004 zabili 191 lidí.

Současně se objevily zprávy, že Satty loni strávil tři měsíce v Belgii, kde se údajně pokoušel sehnat práci, ale bez úspěchu. Starosta města Vilvoorde, kde Satty bydlel od ledna do března 2016, řekl, že policie o něm věděla a prověřovala ho, ale neměla důvod k jeho zadržení.

„Vykládal nám, že nemáme poslouchat muziku”

ČTK citovala deník El País, který přinesl vyjádření dvou příbuzných teroristů, jež se imám také snažil zradikalizovat, ale ti ho odmítli. „Chtěl si se mnou povídat, začal mi vykládat, že poslouchat muziku je špatné, a nevím, co ještě...,” řekl v pondělí deníku El País bratranec jednoho z pěti teroristů, které policie v pátek zastřelila v Cambrilsu. Imám ho už pak nekontaktoval.

Na otázku, proč tito lidé nekontaktovali úřady, když měli podezření, že imám se snaží radikalizovat mladé, odpověděl jeden z příbuzných: „Protože jsme nevěřili, že dojde tak daleko. Nevím, prostě si nikdo nedovedl představit, že tito chlapci můžou udělat něco takového.”

Předseda islámského společenství v Ripollu Ali Assid už dříve rozhlasové síti SER řekl, že imám z Ripollu odešel, když mu byla zamítnuta žádost o tříměsíční dovolenou.

Es Satty zemřel minulou středu při výbuchu v domě v Alcanaru. Podle policie tam teroristé připravovali výbušniny. V domě bylo přes sto propanbutanových lahví. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám