Hlavní obsah

Zemětřesení na italském ostrově Ischia, hasiči vytáhli ze sutin živé miminko

• Aktualizováno

Zemětřesení o síle čtyř stupňů otřáslo v pondělí večer jihoitalským ostrovem Ischia, který leží nedaleko Neapole. Vyžádalo si dvě oběti a 39 zraněných, informoval s odvoláním na úřady list Corriere della Sera. Podle tamních médií se zřítilo několik budov včetně historického kostela, pod jehož sutinami zemřela starší žena. Hasičům se ve městě Casamicciola podařilo ze sutin zachránit kojence. Čeští turisté jsou v pořádku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Italští hasiči zachránili ze sutin na Ischii miminkoVideo: Reuters

 
Článek

Ostrov Ischia se podle italských seismologů začal třást krátce před 21.00 SELČ. Ohnisko leželo v hloubce deseti kilometrů. Řada místních obyvatel i turistů v panice vyběhla do ulic, napsala agentura AP. Na mnoha místech jsou přerušeny dodávky elektřiny.

„Několik budov ve městě Casamicciola Terme se zřítilo. Mohu potvrdit jednu oběť, dalších sedm lidí pohřešujeme,” řekl televizi Sky TG24 místní karabiník (člen civilní ochrany, pozn. red.) Giovanni Vittozzi.

Foto: Vigili del Fuoco via AP, ČTK/AP

Italskou Ischii zasáhlo v pondělí večer zemětřesení o síle 3,6 magnituda

Kromě pacientů napojených na přístroje lékaři evakuovali místní Nemocnici Anny Rizzoli. Lékař Robert Calloca Sky TG24 informoval o asi dvacítce ošetřených s drobnými zraněními. Lékaři je podle něj ošetřovali v provizorně zřízené pohotovosti přímo na ulici.

Podle agentury Reuters se zřítilo několik budov včetně části kostela ve městě Casamicciola Terme na severu ostrova. List Corriere della Sera uvedl, že právě padající trosky z kostela zabily starší ženu. Druhou obětí je žena, jejíž tělo záchranáři vyprostili během noci zpod trosek. Zranění utrpělo přinejmenším 39 osob.

Ve stejném městě se hasičům podařilo v úterý ráno ze sutin zachránit miminko chlapce. Záchranáři to označili za zázrak.

Všichni čeští turisté na ostrově jsou v pořádku, uvedlo ministerstvo zahraničních věcí.

Tweet italských hasičů o záchraně kojence.

Italští seismologové původně uvedli, že zemětřesení mělo sílu 3,6 stupně, později údaj ale zvýšili na čtyři stupně. Podle americké seismologické služby USGS otřáslo ostrovem zemětřesení dokonce o síle 4,3 stupně.

Itálie leží v seismicky aktivní oblasti. Ve čtvrtek uplyne přesně rok od okamžiku, kdy silné zemětřesení zasáhlo regiony ve střední Itálii. Země se znovu třásla ještě týž rok v říjnu a pak znovu letos v lednu. Srpnové otřesy si vyžádaly téměř 300 obětí. Všechna zemětřesení napáchala značné materiální škody a poškodila kulturní památky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám