Hlavní obsah

Teroristé chtěli v Barceloně naložit velký náklaďák výbušninou, neměli na něj ale řidičák

– Madrid • Aktualizováno

Teroristický útok v Barceloně, při němž zahynulo 14 lidí a stovka byla zraněna, měl být podstatně rozsáhlejší, napsal v pátek server týdeníku Focus s odkazem na policejní zdroje. Útočníci plánovali, že si pronajmou velký nákladní vůz a naloží ho výbušninami. Jejich záměr ztroskotal na tom, že neměli požadovanou řidičskou kategorii pro řízení nákladních vozů. Byli proto nuceni plán pozměnit a pronajmout si menší dodávky.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Teroristé plánovali v Barceloně rozsáhlejší útok.

Článek

Policie zatím potvrdila, že tři ze zadržených kvůli útokům v Katalánsku jsou Maročané, jeden Španěl. Nejmladšímu ze zadržených je 21 let. U žádného nebylo dříve podezření na terorismus, řekl šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero. Dva byli zadrženi ve městě Ripoll a jeden v Alcanaru.

Řidič dodávky, který ve čtvrtek najel do lidí na barcelonské třídě La Rambla a 14 jich zabil, mezi zadrženými není. Policie ale pracuje s hypotézou, že by mohl být mezi pěti zastřelenými útočníky, kteří chtěli v noci na pátek spáchat druhý útok ve městě Cambrils.

Z pěti útočníků z Cambrilsu zatím policisté identifikovali tři, zbylé dva by měli identifikovat během několika hodin. Trapero rovněž uvedl, že pětice útočníků měla u sebe nože, sekyru a pásy s imitacemi výbušnin. Předtím, než byli zastřeleni, pořezali nožem na obličeji jednu osobu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Forenzní znalci ohledávají místo činu v BarceloněVideo: Reuters

Trapero rovněž potvrdil, že existuje spojitost mezi útokem v Barceloně, útočníky v Cambrilsu, explozí v Alcanaru a nalezeným autem ve městě Vinc.

Výběr článků

Načítám