Hlavní obsah

Polní maršál Haftár chce dobýt celou Libyi, Rusko mu má pomoci

– Moskva

Vůdce Libyjské národní armády (LNA) Chalífa Haftar ujistil podle agentury TASS v pondělí ruské vedení, že jeho bojovníci převezmou kontrolu nad celou Libyí a zbaví zemi teroristů. Haftar v rozhovoru s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem potvrdil zájem na spolupráci s Ruskem. Jednali také o případných dodávkách zbraní. Podrobnosti známé nejsou, ale naznačuje to snahu Ruska uchytit se v Libyi.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Chalífa Haftar při setskání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem

Článek

„Už nejméně 90 procent území bylo osvobozeno. Budeme dál pokračovat v boji, dokud LNA nepřevezme kontrolu nad celou Libyí, aby v zemi zajistila stabilitu a bezpečnost,” citovala libyjského polního maršála ruská agentura.

„Budeme rádi, když nám Rusko něčím pomůže. O konkrétní roli Ruska jsme nemluvili, ale přivítáme jakoukoli pomoc,” konstatoval Haftar a odvolal se přitom na „historicky pevné svazky” obou zemí.

Později připustil, že o dodávce zbraní s Lavrovem jednali. „Rusko je náš blízký přítel, jsem přesvědčen, že nás neodmítne,” řekl polní maršál, který stoji v čele nejsilnější vojenské skupiny v Libyi, ale neuznává mezinárodní vládu národní jednoty vedenou premiérem Faízem Sarrádžem, protože ta ho nepotvrdila ve funkci nejvyššího velitele.

Lavrov se o dodávkách zbraní nezmínil. Při schůzce s Haftarem prohlásil, že veškerá zprostředkovatelská úsilí zaměřená na situaci v Libyi musejí probíhat pod záštitou OSN. „Nyní je třeba veškeré zprostředkovatelské úsilí soustředit kolem OSN. Cílem nemůže být vytváření receptů, ale maximálně příznivých podmínek pro dialog klíčových sil v Libyi, aby se sami dohodli na budoucnosti své země,” zdůraznil ruský ministr. Ujistil přitom Haftara, za nímž stojí Egypt, že Rusko vítá jeho snahy dosáhnout dohody se Sarrádžem.

Haftar se setkal se Sarrádžem koncem července v Paříži. Dohodli se, že parlamentní volby by se v zemi mohly konat příští rok na jaře. Shodli se rovněž na potřebě co nejrychlejšího nastolení klidu zbraní a zdůraznili, že cestu z krize umožní jedině politické řešení. [celá zpráva]

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Libyjský polní maršál Chalífa Haftar při setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem (vpravo)

Haftar je diktátor, tvrdí Sarrádžův muž

Tajemník prezidentské rady Ahmad Majtik spadající pod Sarrádže okamžitě zkritizoval Rusko i západní země, které podporují Haftara. Podle něj chce polní maršál v Libyi obnovit diktaturu. Popřel i případnou další schůzku mezi Sarrádžem a Haftarem. Majtik se stal po volbách v roce 2014 premiérem, ale byl odstaven, protože předchozí vláda odmítla odstoupit.

Odsoudil také obklíčení Derny (Darná), kde jsou islámští radikálové, Haftarovými silami. Podle něj jde o středověkou taktiku.

Proti Sarrádžově vládě hovoří to, že jsou v ní zastoupení i islamisté, kteří byli poraženi ve volbách, ale odmítli odstoupit. Aby se předešlo rozdělení země, byli do vlády národní jednoty přizváni.

Haftarova LNA je nejsilnějším vojenským uskupením v Libyi, a pokud ji podpoří Rusko, Moskva by po Sýrii získala pozice v další středomořské zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám