Hlavní obsah

Ve Venezuele se poprvé sešlo kontroverzní Ústavodárné shromáždění

Caracas

Vojáci a policisté v pátek uzavřeli okolí venezuelského parlamentu, v jehož blízkosti vpodvečer SELČ začalo první zasedání kontroverzního Ústavodárného shromáždění. To bylo zvoleno v neděli a opozice se obává, že může převzít moc od parlamentu, který od posledních voleb kontrolují právě opoziční poslanci. Na Bolívarově náměstí nedaleko parlamentu vládní socialisté uspořádali manifestaci na podporu vlády prezidenta Nicoláse Madura.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Příznivci prezidenta Madura v Caracasu

Článek

K novým protestům se sešli i přívrženci opozice, která zvolení Ústavodárného shromáždění považuje za nedemokratický pokus o upevnění současného režimu.

Ve Venezuele panují obavy, že země zmítaná od dubna protivládními protesty s více než 120 oběťmi se v důsledku chystané ústavní reformy stane diktaturou.

Parlament je zahájením práce Ústavodárného shromáždění prakticky zbaven moci a není jasné, zda se v něm budou moci nadále konat schůze.

Mezi 545 delegátů Ústavodárného shromáždění patří i Madurova manželka a syn. Do čela shromáždění byla zvolena bývalá ministryně zahraničí Delcy Rodríguezová.

Opozice se bojí rozpuštění parlamentu

Opoziční předáci vyzvali Venezuelany, aby v pátek zaplnili ulice a nové shromáždění odmítli. Nový orgán má mít podle právních expertů výjimečné pravomoci. Opozice se obává, že rozpustí parlament a odvolá generální prokurátorku, která v posledních měsících kritizuje vládu a nejvyšší soud za neústavní kroky.

Maduro tvrdí, že shromáždění je nutné k uklidnění situace v zemi, zmítané politickou a ekonomickou krizí. Opozice nedělní volby do Ústavodárného shromáždění bojkotovala a hlasování označila za zmanipulované.

Proti vzniku nového orgánu, který může výrazně upevnit moc prezidenta, protestovaly mimo jiné USA, Kanada, Španělsko, Argentina a nejnověji Brazílie, která navrhne přerušení členství Venezuely v jihoamerickém obchodním bloku Mercosur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám