Hlavní obsah

Atentát na letadlo Etihad Airways naplánoval IS. Obviněný prý nevěděl, že pronáší bombu

Sydney

Za zmařeným plánem vyhodit do povětří letadlo společnosti Etihad Airways stojí Islámský stát (IS). V pátek to oznámila australská policie, podle níž se bombu v mlýnku na maso pokoušel přes letištní kontrolu pronést jeden ze dvou bratrů, kteří už čelí obvinění z terorismu. Policie uvedla, že bombu muži podstrčil jeho bratr. On sám údajně netušil, že má u sebe výbušninu.

Foto: Jacky Naegelen/File Photo, Reuters

Boeing 777 společnosti Etihad Airways

Článek

Šlo o zatím „nejdůmyslnější“ akci teroristů v Austrálii, uvedla policie, podle níž vojenská výbušnina použitá k výrobě bomby připutovala do Austrálie z Turecka. Akci podnítil a také na dálku řídil člen Islámského státu, řekl Michael Phelan z policejního vedení.

Komunikace mezi řídícím důstojníkem a buňkou v Austrálii započala v dubnu. Bomba měla vybuchnout 15. července na palubě letadla Etihad Airways ze Sydney do Abú Zabí. Nebezpečný náklad však zachytila letištní kontrola. [celá zpráva]

Foto: David Gray, Reuters

Australští policisté na letišti v Sydney

„Dozvídáme se, že osoba, která měla podomácku vyrobenou bombu do letadla pronést, netušila, že ponese výbušninu,“ poznamenal Phelan.

Policie minulý víkend zadržela čtyři muže. Bratry Khaleda Khayata a Mahmouda Khayata policie obvinila z terorismu, dalšího podezřelého stále zadržuje na základě protiteroristického zákona, čtvrtý muž byl už propuštěn.

Plánovali ještě jeden útok

Bratři Khayatovi stanuli v pátek před soudem, který formálně zakázal propuštění na kauci, o které ale obvinění nežádali. Další stání bylo stanoveno na 14. listopadu. Bratrské dvojici hrozí doživotí.

Podle policie buňka plánovala ještě jeden útok, a to sirovodíkem ve velkém množství. Tento plán byl teprve na počátku, skupina už ale shromažďovala chemikálie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám