Hlavní obsah

Hrdinové z Hamburku: útočníkovi se postavili s židlemi a kamením, dostali cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm mužů, kteří se v pátek postavili útočníkovi z Hamburku, dostalo ve středu v tomto severoněmeckém městě cenu za občanskou statečnost. Ahmadovi A., který nožem jednoho člověka zabil a několik dalších pobodal, zabránili po útoku utéct, když na něj začali házet židle a kameny a pak ho přemohli.

Foto: Paul Weidenbaum, ČTK/AP

Německá policie hlídkuje před supermarketem v Hamburku, kde útočník pobodal několik lidí (archivní foto)

Článek

Policejní prezident Hamburku Ralf Martin Meyer při předávání ocenění zdůraznil, že díky zásahu mužů nezemřelo při pátečním útoku více lidí.

Cena pojmenovaná po bývalém radním Hamburku Ian Karanovi je spojená s celkovou dotací 3500 eur (91 tisíc korun). Mezi sedmi muži, kteří ji dostali, je i šest s migračními kořeny.

Ty má také Palestinec Ahmad A. narozený ve Spojených arabských emirátech, který do Německa přišel v březnu roku 2015 jako uprchlík. Do palestinské Gazy se dosud nemohl vrátit, protože neměl potřebné dokumenty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž v supermarketu v Hamburku zaútočil na zákazníkyVideo: Reuters

K útoku došlo v pátek odpoledne. Muž s dlouhým nožem v ruce se vrhl na zákazníky obchodu Edeka na ulici Fuhlsbütteler Strasse v hamburské čtvrti Barmbek.

Padesátiletého muže zabil a další lidi — včetně jednoho z těch, kteří se ho vydali pronásledovat — zranil.

Podle německého nejvyššího zastupitelství ho k útoku vedl radikální islamismus. Šestadvacetiletý muž, který si prý přál zemřít jako mučedník, se zřejmě radikalizoval ve velmi krátké době.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám