Hlavní obsah

Turecký soud poslal Čechy za terorismus na šest let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Trest odnětí svobody v délce šesti let a tří měsíců uložil ve středu soud ve východotureckém Širnaku dvěma Čechům. Informovala o tom Česká televize. Turecká justice Čechy uznala vinnými z terorismu, jehož se měli dopustit tím, že pomáhali kurdským milicím YPG. Češi se odvolají.

Foto: Janusz Konieczny

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

Článek

Obžalovaní v soudní síni osobně nebyli. „Probíhalo to pomocí videokonference z věznice ve městě Van, asi 400 kilometrů vzdáleném, kde sedí ve svých celách,“ uvedla Česká televize.

Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase zadrželi na turecko-irácké hranici loni v listopadu. Turecký tisk o nich psal, že byli vycvičeni v řadách německých speciálních sil a ve francouzské Cizinecké legii.

Dvojice však tvrdí, že chtěla v Iráku pomáhat civilistům a zřídit tam polní nemocnici.

Zaorálek doufá v přezkoumání

Středeční verdikt soudu je nepravomocný a obhajoba už avizovala, že využije právo na odvolání.

Kurdské milice YPG bojují v Sýrii a Turecko je jakožto odnož Kurdské strany pracujících (PKK) považuje za teroristickou organizaci.

Česká diplomacie odmítá, že by se Češi podíleli na terorismu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) už dříve uvedl, že doufá ve vyhoštění dvojice do České republiky. Současně naznačil, že to může trvat delší dobu.

„Rozsudek je pro mě velkým zklamáním. Bez ohledu na to je nyní potřeba udělat maximum, aby byla věc řádně přezkoumána odvolacím soudem. Pevně věřím, že soud vyšší instance vyhodnotí záležitost jinak. Z naší strany samozřejmě bude nadále pokračovat poskytování konzulární pomoci. Naše ambasáda v Ankaře je s oběma zadržovanými v pravidelném kontaktu a stejně jako dosud bude hrát aktivní roli prostředníka jak směrem k rodinám obou českých občanů v České republice, tak i ve vztahu k tureckým úřadům,“ komentoval verdikt tureckého soudu Zaorálek v tiskové zprávě.

Reklama

Související články

Soud s Čechy v Turecku znovu odročili

Soud se dvěma Čechy, kteří byli loni zatčeni v Turecku, byl v pondělí odročen na 2. srpna. Oznámilo to české ministerstvo zahraničí. Jde už o druhé odročení...

Výběr článků

Načítám