Hlavní obsah

Úřady věděly, že se útočník z Hamburku radikalizoval, akci ale nečekaly

Bezpečnostní činitelé věděli o radikalizaci útočníka z Hamburku. V současné době nemají poznatky o tom, že by byl zapojen do nějaké širší sítě. V sobotu to uvedly německé úřady. Muž v pátek odpoledne s mačetou v ruce napadl zákazníky obchodu v hamburské čtvrti Barmbek. Jednoho člověka zabil, další zranil.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Policejní technička na místě činu

Článek

Muž vtrhl do obchodu Edeka na ulici Fuhlsbütteler Strasse. Podle svědků křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký), což při svých útocích volají islamističtí radikálové.

„K motivům pachatele můžeme v tuto chvíli říci, že na jedné straně existuje spojitost s náboženskými motivy - islamistickými. Na druhé straně máme informace o psychické labilitě (útočníka)," uvedl na sobotní tiskové konferenci hamburský radní Andy Grote zodpovědný za vnitřní bezpečnost.

Řekl také, že bezpečnostní činitelé věděli o radikalizaci 26letého muže původem ze Spojených arabských emirátů a o jeho kontaktech s islámskými fundamentalisty. Útok od něj ale neočekávali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž v supermarketu v Hamburku zaútočil na zákazníkyVideo: Reuters

V současné době nejsou žádné poznatky o tom, že by útočník, který měl Německo opustit, byl zapojen do nějaké širší sítě.

Muž při útoku zabil 50letého muže a dalších sedm lidí zranil. Žádný z nich není v ohrožení života, uvedla hamburská radnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám