Hlavní obsah

V Hamburku útočil Palestinec narozený v Emirátech, uvádí německá média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk
Aktualizováno

Krvavý masakr mačetou v hamburském supermarketu má na svědomí šestadvacetiletý Ahmed al H., který se narodil ve Spojených arabských emirátech, napsal server deníku Der Tagesspiegel s odkazem na zdroje blízké vyšetřování. Bezpečnostním složkám má být známý kvůli svému napojení na radikální islámské fundamentalisty, uvedl server.

Foto: twitter - RadioPolitik/Bild

Údajný útočník z Hamburku v policejním voze.

Článek

Státní příslušnost atentátníka se podle německé policie stále zjišťuje, Der Tagesspiegel ale napsal, že se jedná o Palestince. Muž se měl do Německa dostat jako běženec a usídlil se v Hamburku, kde žil v ubytovně pro běžence.

Server týdeníku Focus napsal, že je útočník spjatý se severoněmeckou salafistickou scénou a byl známý svou nenávistí k Němcům. Zároveň měl mít problémy s drogami.

„Motiv jeho činu zatím není známý, momentálně probíhají výslechy,” uvedl odborník na terorismus serveru Tagesspiegel. Vyšetřování případu převzal zvláštní tým, na jehož činnosti se podílí oddělení vražd i oddělení policie, které se zabývá politicky motivovanou kriminalitou.

Hamburský primátor Olaf Scholz (SPD) uvedl, že Ahmad měl povinnost Německo opustit. Deportovat ho ale zatím nebylo možné, protože neměl žádné dokumenty. Scholz také poznamenal, že ho štve, že jde o člověka, který v Německu požadoval ochranu, "a pak proti nám zaměřil svou nenávist".

Amatérské video, které údajně zachycuje pokusy kolemjdoucích zneškodnit pachatele v Hamburku.

Muž se v pátek odpoledne vrhl s mačetou v ruce na zákazníky obchodu Edeka na ulici Fuhlsbütteler Strasse v hamburské čtvrti Barmbek. Padesátiletého muže zabil a dalších šest lidí zranil.

Zranění utrpěla 50letá žena a čtyři muži ve věku 64, 57, 56 a 19 let. Zraněn byl také 35letý muž, který pomáhal prchajícího útočníka přemoci. Zranění některých lidí jsou vážná.

„Byl jsem s přáteli u pekaře naproti supermarketu a pil kávu. Najednou jsem viděl na ulici zakrváceného muže s ohromným nožem. Za ním běželi lidé s provizorními zbraněmi jako například židlemi, stolky nebo kameny. Muž běžel a křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). Skupina lidí se ho snažila dopadnout a vyrazit mu z ruky zbraň,“ popisoval situaci Ralf W. „Za chvilku jsem uslyšel výstřel,“ dodal.

Policie útočníka zadržela a tvrdí, že jednal sám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám