Hlavní obsah

Tálibán zaútočil u Kandaháru, zabil desítky vojáků

Kandahár/Kábul

Nejméně 26 afghánských vojáků zabili a 13 zranili bojovníci afghánského hnutí Tálibán při útoku na armádní základnu v provincii Kandahár na jihu země. Uvedlo to afghánské ministerstvo obrany s tím, že tvrdé boje pokračují a armáda přisouvá posily. Tálibán uvedl, že zabil 70 vojáků a na základnu v okresu Chakríz pronikl.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Vykládání zraněných na kandahárském letišti, odkud je přepraví na léčení do Kábulu.

Článek

Útok zahájil Tálibán v úterý kolem desáté večer. Bitva trvala nejméně pět hodin. Počty obětí střetu ani jeho výsledek nejsou zatím jasné.

„Afghánští vojáci hrdinně vzdorovali útoku, který skončil, (tálibové) nebyli schopni ovládnout základnu. Zabili více než osmdesát teroristů,“ uvedl pro televizi Al-Džazíra mluvčí ministerstva obrany Daulát Vazírí. Dodal, že se podařilo zabít 80 útočníků, jenomže to nejde potvrdit, protože Tálibán těla odnesl.

Naopak Tálibán uvedl, že zabil sedmdesát čtyři vojáků a dalších šest zajal. Oznámil, že na základně také získal mnoho vozidel, vybavení a zbraní.

Afghánská televize TOLO s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že o život přišlo minimálně 40 vojáků. Stejné číslo uvedla i BBC s odvoláním na afghánské bezpečnostní zdroje. Další zdroje uvedly, že do Kandaháru bylo převezeno třicet těl zabitých vojáků, s tím, že jen deseti vojákům se podařilo ze základny utéci.

Provincie Kandahár se stejnojmenným hlavním městem, která leží zhruba 450 kilometrů jižně od Kábulu, je baštou Tálibánu. V uplynulých letech byla opakovaně dějištěm střetů mezi afghánskými bezpečnostními silami a povstalci. V posledních měsících tam Tálibán postupuje a vládní síly utrpěly několik porážek. Tálibán rozvinul ofenzívu v Kandaháru poté, co dobyl většinu provincie Hílmand.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Kandahár

O víkendu tálibové ovládli i dvě správní střediska na severu a v centrální části země Tajvara a Kóhistán. Hrozí, že ovládnou některé okresy i v provinciích Baghlán, Badachšán, Kundúz, Farah a Uruzgán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám