Hlavní obsah

V Turecku soudí novináře za údajnou podporu teroristů

Ankara

V Istanbulu začal v pondělí soud s téměř dvacítkou novinářů a členů vedení tureckého opozičního deníku Cumhuriyet, které obžaloba viní z podpory terorismu a požaduje pro ně dlouholeté tresty vězení v délce až 43 let vězení. Proti procesu, který opozice a organizace Reportéři bez hranic (RSF) považuje za politicky motivovaný, před budovou soudu demonstrovalo několik stovek lidí. „Žurnalistika není zločin,” volali demonstranti.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Aktivisté v Istanbulu demonstrují na podporu obžalovaných novinářů z deníku Cumhuriyet.

Článek

V procesu, který by měl podle tureckého tisku trvat čtyři dny, jsou souzeni novináři a členové vedení jednoho z nejstarších deníků v Turecku.

Podle obžaloby podporovali některé zakázané organizace, včetně radikálních kurdských separatistů nebo hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož turecká vláda viní z loňského pokusu o převrat.

„Podle vlády je každý, kdo je v opozici, terorista,” řekla tisku před zahájením procesu členka parlamentu za prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP) Filiz Keresteciogluová. Trestnímu stíhání čelí z vězení i desítka poslanců této strany, včetně obou jejích spolupředsedů Selahattina Demirtaşe a Figen Yüksekdagové.

Dündar souzen v nepřítomnosti 

Mezi hlavními obžalovanými jsou členové vedení listu Cumhuriyet Akin Atalay, Mehmet Orhan Erinç a Önder Çelik, pro něž obžaloba požaduje tresty vězení od 11,5 roku do 43 let. Pro šéfredaktora Murata Sabuncua požaduje prokuratura až 15 let vězení.

V nepřítomnosti je souzen i bývalý šéfredaktor deníku Cumhuriyet Can Dündar, který nyní žije v Německu. Dündar byl již loni v nepřítomnosti odsouzen za vyzrazení státního tajemství k pěti letům vězení kvůli zveřejnění fotografií a videa z ledna 2014 s vozy s tureckými zbraněmi určenými syrským povstalcům. [celá zpráva]

Proces s (listem) Cumhuriyet je procesem s celou žurnalistikou v Turecku.
Christophe Deloire, Reportéři bez hranic

Turecký soud poslal na 25 let do vězení také opozičního politika Enise Berberoglua ze sociálnědemokratické Lidové republikánské strany (CHP), který listu předal informace o dodávkách zbraní vzbouřenců. Odsoudili ho na 25 let. [celá zpráva]

„Proces s (listem) Cumhuriyet je procesem s celou žurnalistikou v Turecku,” prohlásil šéf nevládní organizace Reportéři bez hranic Christophe Deloire, „novináři jsou souzeni jako teroristé, přitom nedělali nic jiného než svou práci.”

Podle nezávislé organizace P24 bylo za předchozí rok v Turecku zavřeno na 170 sdělovacích prostředků a vydavatelství a zadrženo přes 200 novinářů, z toho na 150 jich zůstává za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám