Hlavní obsah

Kuvajt kvůli terorismu vyhostí íránské diplomaty

Teherán

Kuvajt nařídil vyhoštění asi 15 íránských diplomatů kvůli usvědčení teroristické skupiny ze spojenectví s Íránem. Oznámila to s odvoláním na kuvajtskou vládu agentura AFP. Kuvajt se také kvůli stejnému případu rozhodl uzavřít íránské kulturní, vojenské a obchodní mise. Íránský velvyslanec už byl podle kuvajtské agentury KUNA informován.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Rozhodnutí souvisí se skupinou, kterou se v Kuvajtu podařilo odhalit v roce 2015. Podle AFP byl v procesu šéf této teroristické skupiny odsouzen na 20 let žaláře. Další členové dostali nižší tresty. Skupina byla souzena za kontakty s Íránem a s libanonským šíitským Hizballáhem, jejž Írán podporuje. Plánovala útoky v Kuvajtu.

Kuvajtská policie v létě 2015 podnikla razie v zemědělských usedlostech poblíž irácké hranice. V barelech našla schované zbraně v takovém množství, jaké se v Kuvajtu zatím nepodařilo objevit.

Obviněno pak bylo 26 lidí – 25 kuvajtských šíitů a jeden Íránec. Soud je shledal vinnými ze špionáže ve prospěch Íránu a Hizballáhu.

Případ, nazývaný v Kuvajtu podle místa objevu skrýší Abdalí, vyvolal v zemi napětí mezi menšinovými šíity a většinovými sunnity, kteří spolu jinak vycházejí lépe než v sousední Saúdské Arábii. Po procesu mnozí příbuzní obviněných tvrdili, že muži jsou nevinní a byli pouze zneužiti k politickým účelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám