Hlavní obsah

Ruský nejvyšší soud zamítl odvolání proti zákazu jehovistů

Odvolací senát nejvyššího soudu v Rusku v pondělí zamítl odvolání náboženské společnosti Svědkové Jehovovy proti rozhodnutí, kterým byli jehovisté označeni za extremistickou organizaci a jejich činnost v Rusku zakázána. Oznámila to agentura TASS. Představitel náboženské společnosti Sergej Čerepanov už dříve oznámil, že se jehovisté odvolají k Evropskému soudu pro lidská práva.

Foto: Profimedia.cz

Ruští jehovisté (ilustrační foto)

Článek

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu Ruské federace z 20. dubna zůstává v platnosti beze změn, odvolání se nevyhovuje,” uvedl předseda odvolacího senátu. Rozhodnutí tím vstoupilo v platnost, poznamenal TASS.

Zákaz jehovistů v Rusku požadovalo ministerstvo spravedlnosti. Dubnový rozsudek nařídil okamžitě uzavřít všech 395 regionálních poboček společnosti na celém území Ruska. Majetek jehovistů měl připadnout státu.

Agentura Interfax uvedla, že jehovisté byli pravidelně předmětem pozornosti úřadů po celém Rusku. V řadě měst a regionů už byla náboženská společnost zakázána, například v Samaře, Orlu, Belgorodu či Birobidžanu.

Pozastavená činnost od konce března

Činnost jehovistů na území celého Ruska ministerstvo spravedlnosti pozastavilo na konci března. Upozorňovalo na údajný velký počet právních deliktů společnosti, zejména na šíření extremistické literatury jejími regionálními představiteli. Jehovisté navíc prý propagují zákaz krevních transfúzí, čímž podle ministerstva ohrožují bezpečnost lidí.

Náboženská společnost původně vznikla v USA, pod názvem Svědkové Jehovovi působí od roku 1931. Svou činnost v Rusku oficiálně zahájila v roce 1991, v Rusku mají kolem 175.000 vyznavačů.

V květnu ve vyšetřovací vazbě ve středoruském městě Orjol skončil dánský občan Dennis Christensen, kterého policisté zatkli při společném čtení bible s dalšími jehovisty. Obviněn byl z organizace činnosti extremistické organizace. Christensen byl podle právníků zatčen jako první jehovista po zákazu sekty, experti však předpokládali, že další zatčení budou následovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám