Hlavní obsah

Počet lidí v EU za rok stoupl o 1,5 miliónu, hlavně kvůli migraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí v Evropské unii byl na začátku letošního roku o 1,5 miliónu vyšší než rok před tím. Za nárůst může hlavně migrace. Vyplývá to z nově zveřejněných dat Eurostatu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Běženci čekají před úřadem pro uprchlíky v Berlíně (ilustrační foto)

Článek

K 1. lednu 2017 žilo v Evropské unii 511,8 miliónu lidí, první den roku 2016 jich bylo 510,3 miliónu, tedy o 1,5 miliónu méně.

Počet zemřelých a nově narozených je zhruba stejný, oproti předchozímu roku se narodilo o 11 tisíc dětí víc a zemřelo o 91 tisíc lidí méně, přírůstek je tak dán zejména migrací.

Zvýšení počtu obyvatel se však netýká všech zemí EU, stoupl v osmnácti z nich, ostatní zůstaly takříkajíc na svém nebo tam obyvatel ubylo.

Nejlidnatější je Německo

Mezi země s nejvyšším relativním přírůstkem - tedy přírůstkem posuzovaným vzhledem k počtu obyvatel - patří Lucembursko, Švédsko, Malta, Irsko, Rakousko, Německo a Kypr.

Lidí přibývalo i v České republice, i když ne nijak výrazně, jak ostatně nedávno informoval také Český statistický úřad [celá zpráva]. Eurostat uvádí přírůstek 25 tisíc obyvatel.

Obyvatel pak ze zemí EU ubývalo nejvíc v Litvě, Lotyšsku, Chorvatsku, Bulharsku či Rumunsku, ale počty klesly také třeba v Maďarsku, Portugalsku, Itálii či Řecku.

Co se týká absolutních čísel, nejvíce lidí - více než 600 tisíc - přibylo v Německu. Německo je také s počtem 82,8 miliónu obyvatel nejlidnatější zemí EU. Druhá je Francie s 67 milióny lidí a třetí Velká Británie s 65,8 miliónu obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám