Hlavní obsah

Tisíce demonstrantů pochodují Tureckem k Istanbulu. Nad hlavami rozvinuli kilometrovou vlajku

Istanbul

Třetí týden pochodují tisíce demonstrantů napříč Tureckem, chtějí upozornit na stav, který vnímají jako odklon své vlády a země od demokracie. Pochod za spravedlnost, jak zní název akce, vede opoziční předák Kemal Kiliçdaroğlu. Pochod směřuje z Ankary do Istanbulu. Jeho účastníci v pondělí nad hlavami rozvinuli kilometr dlouhou tureckou vlajku.

Foto: ČTK/AP

Pochod za spravedlnost v Turecku.

Článek

„Přišli jsme o demokracii v naší zemi, chceme ji zpět,“ citoval britský list The Guardian Hidira Aydura, 57letého účastníka 425 kilometrů dlouhého pochodu. Aydur se na pochod vydal navzdory své cukrovce. Na triku má podobizny Nuriye Gülmenové a Semiha Özakci, dvou učitelů, kteří při čistkách po loňském pokusu o převrat v zemi přišli o práci a poté, co se rozhodli držet hladovku, byli uvězněni. [celá zpráva]

Podobně byly po nezdařeném puči propuštěny či uvězněny desetitisíce lidí, které vláda označuje za příznivce exilového duchovního Fethullaha Gülena, podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana osnovatele puče a teroristy. V nemilosti se ocitli policisté, učitelé, soudci, novináři i opoziční politici. A právě uvěznění předsedy Kiliçdaroğluovy největší opoziční Lidové republikánské strany (CHP) vedlo k rozhodnutí uspořádat protestní pochod.

Foto: ČTK/AP

Účastníci pochodu v pondělí rozvinuli 1111 metrů dlouhou vlajku.

Jeho účastníci podle Guardianu uvádějí různé důvody toho, proč se zapojili. Trápí je nejen koncentrace moci do Erdoganových rukou po dubnovém referendu o ústavních změnách a zmiňované perzekuce opozice, ale třeba také zákony o důchodech.

Organizátoři plánují dojít až do Istanbulu a v neděli tam uspořádat velkou demonstraci. Kiliçdaroglu současně v úterý u Evropského soudu pro lidská práva podal stížnost na dubnové referendum. Poukazuje na to, že volební komise uznala za platné i úředně neorazítkované volební lístky a obálky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám