Hlavní obsah

Z Abú Zabí do USA bude opět možné létat s notebookem na palubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Zabí

Spojené státy opět umožní cestujícím na letech z Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech do USA brát si na palubu notebooky. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámily aerolinky Etihad, které z tohoto letiště jako jediné mají přímou leteckou linku do USA. Americké úřady se o uvolnění režimu rozhodly na základě posílených bezpečnostních opatření ze strany letiště v Abú Zabí. Turecko v pondělí rovněž ohlásilo, že bude ze zákazu rovněž vyjmuto.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A380 v barvách aerolinek Etihad.

Článek

Přísná protiteroristická opatření, která se týkají přímých letů mezi osmi převážně muslimskými zeměmi a USA, zavedly USA v březnu.

Podle amerického nařízení nesmějí aerolinky z vybraných letišť v muslimských zemích pouštět cestující na palubu s elektronickými zařízeními, jejichž rozměr je větší než 16 centimetrů krát 9,3 centimetru krát 1,5 centimetru. Ze zákazu jsou vyjmuty chytré telefony a zdravotnické přístroje. Americké úřady nepopulární krok zdůvodnily tím, že teroristé by mohli zneužít baterie v zařízeních ke spáchání útoku.

Zrušení zákazu se týká jen Abú Zabí, odkud Etihad vypravuje na šest amerických letišť celkem 45 letů týdně. Nová bezpečnostní procedura bude pro pasažéry prakticky znamenat, že se podrobí americké celní a hraniční kontrole ještě před odletem na letišti v Abú Zabí.

Opatření podle mluvčího letiště v Abú Zabí bude pro cestující znamenat jen minimální časový rozdíl oproti běžným bezpečnostním kontrolám. Přesnou časovou náročnost nových kontrol ale neupřesnil, o rozdílu hovořil jen jako o „velmi minimálním”.

Šéf tureckých aerolinek Turkish Airlines Bilal Eksi v pondělí bez dalších podrobností na twitteru uvedl, že Spojené státy zruší zákaz notebooků na letech z Turecka do USA 5. července. USA vydalo zákaz pro přímá spojení z Istanbulu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám