Hlavní obsah

Evropské země G20 chtějí pokračovat v boji proti změnám klimatu a protekcionismu

Berlín

Evropské členské země uskupení G20, tedy dvacítky nejvyspělejších zemí světa, se ve čtvrtek v Berlíně vyslovily pro naplňování pařížské dohody o klimatu a pro mezinárodní obchod bez protekcionismu. I přes rozdíly v těchto oblastech chtějí hledat společnou řeč se Spojenými státy.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zleva: Francouzský premiér Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová a nizozemský premiér Mark Rutte na tiskové konferenci v Berlíně.

Článek

„Existují rozdíly v různých otázkách a na druhé straně jsou věci společné,“ konstatovala německá kancléřka Angela Merkelová ke vztahu s USA. Za jeden z nejpalčivějších problémů světa označila terorismus.

Na summitu velkých světových ekonomik G20, který se uskuteční 7. a 8. července v Hamburku, chce Merkelová všechno vsadit na kartu spolupráce. „Chceme hledat společná řešení, i když víme, že to v některých otázkách, jako v otázce klimatu, nebude jednoduché,“ poznamenala.

Pro hledání společné cesty se vyslovil i francouzský prezident Emanuel Macron. „Nepovede to k ničemu, když budeme nějaký stát izolovat,“ uvedl.

Jednotný postoj evropských zemí je podle pozorovatelů nutný zejména kvůli výzvě, kterou představují některé postoje amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten opakovaně hovoří o tom, že by se USA měly zaměřit především na sebe, a uvažuje také o zavedení protekcionistických opatření. Ještě větší jsou rozdíly týkající se nutnosti boje proti klimatickým změnám. Trump začátkem června oznámil, že USA odstupují od pařížské dohody o klimatu z roku 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám