Hlavní obsah

Hrozba teroristických útoků v Evropě je nejvyšší za dvacet let, varuje šéf Europolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropě hrozí nové teroristické útoky, tvrdí šéf Europolu Rob Wainwright. Nebezpečí je podle jeho slov nejvyšší za posledních dvacet let a policie má důkazy, že se neustále zvyšuje, napsal v úterý německý deník Neuen Osnabrücker Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Europolu Rob Wainwright

Článek

„Nebezpečí teroristických útoků je nejvyšší, jaké jsme měli během jedné generace, největší za posledních dvacet let, a máme důkazy, že se stále zvyšuje,“ řekl Wainwright. Připomněl, že za loňský rok bylo kvůli spojení s radikálními islamisty zadrženo 718 lidí. Proti roku 2014 je to dvojnásobek. Během teroristických útoků v Evropě přišlo vloni o život 135 lidí. „To je extrémní nárůst a ukazuje, jak moc se radikalizuje islámská část společnosti,“ řekl.

V této souvislosti už před časem expert na terorismus Davis Lewin v rozhovoru pro německý deník Bild zdůraznil, že radikálové hlásící se k Islámskému státu změnili strategii útoků. Sebevražedné útoky s bombami už nepatří mezi způsoby, jak co nejrychleji zabít co největší počet lidí.

„Radikálové přešli na systém ‚Vezmi, co můžeš, a zabíjej‘. V Evropě je totiž stále obtížnější získat materiál k výrobě bomby, tak se našly jiné cesty,“ řekl Lewin v deníku Bild.

Atentátníci se podle jeho slov začali orientovat na dostupné prostředky. „Nůž, střelné zbraně, nákladní auto jsou dostupné prostředky. Vedlejším efektem ovšem je skutečnost, že při jejich nasazení nemusí útočník bezpodmínečně zemřít. Pro Islámský stát je ovšem stále hrdinou, ačkoliv nezemře jako mučedník, ale podaří se mu například uprchnout,“ dodal expert.

Reklama

Výběr článků

Načítám