Hlavní obsah

V Británii zakázali hony na lišku

LONDÝN

Britská Dolní sněmovna v pátek po dramatickém střetu se Sněmovnou lordů definitivně zakázala na území Anglie a Walesu hony na lišky, zajíce a jeleny. Dolní sněmovna k tomu využila tzv. Parliament Act, který tak uplatnila teprve počtvrté za uplynulé půlstoletí. Tento zákon umožňuje prosadit legislativní změnu i přes systematickou opozici nevolené horní komory.

Článek

Sněmovna lordů bránila ve schválení zákazu sedm let. Mluvčí opoziční Konzervativní strany James Gray označil zákaz za "hanebný, zaujatý a ignorantský zákon", který konzervativci zruší, jakmile se dostanou k moci.

Tradiční honitba se datuje do poloviny 17. století, ve Skotsku platí její zákaz již dva roky. Stoupenci štvanic přislíbili, že proti zákazu, který vstoupí v platnost za tři měsíce, budou bojovat u soudu. Již před rozhodnutím sněmovny předseda lovecké organizace Aliance pro venkov John Jackson prohlásil, že lovci nebudou zákon dodržovat.

"Na obzoru se rýsuje skutečná občanská neposlušnost," varoval. Navrhovaný zákaz vyvolal před dvěma lety 400tisícovou demonstraci v Londýně. Letos v září pět stoupenců lovu proniklo do pléna Dolní sněmovny a poprvé po čtyřech stoletích přerušili jednání parlamentu.

Blairovi odklad platnosti nevyšel

Odpor k zákonu je nepříjemný zejména pro ministerského předsedu Tonyho Blaira. Ten chtěl kompromisně odložit jeho platnost až do roku 2006, aby jej nepoškodila nespokojenost venkovských voličů v parlamentních volbách, očekávaných na 5. května příštího roku. Jeho vlastní poslanci mu v tom ale zabránili.

Podle odpůrců je lov na lišku aristokratický přežitek, navíc nepřijatelně krutý, neboť psi usmrtí lišku tím, že ji roztrhají. Stoupenci lovu naopak tvrdí, že štvanice je milosrdná, protože zvěř přijde o život rychle. Stejně tak prý má klíčové místo v kultuře a ekonomice britského venkova. Zákazem údajně přijde o práci asi osm tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám