Hlavní obsah

Maročan měl na bruselském nádraží značný arzenál, útok naštěstí zpackal

– Brusel • Aktualizováno

Útočník při úterním pokusu o atentát na bruselském nádraží nikoho nezabil, protože nálož selhala, uvedla belgická televize VTM s odkazem na zdroje z vyšetřování. Ministr vnitra Jan Jamblon tuto teorii podpořil, když televizi řekl, že explodovala jen částečně nebo jen jedna ze dvou. Atentátníkem byl 36letý Maročan Usáma Z., uvedla prokuratura.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Policie hlídkuje před nádražím v Bruselu.

Článek

„Včera vešel na centrální nádraží někdo s výbušninami. Jeho záměrem bylo odpálit velkou bombu. Výsledkem byla malá exploze, na kterou hned zareagovali vojáci. Vyhnuli jsme se něčemu většímu,” řekl Jamblon televizi VTM.

Podle prokuratury atentátník měl v tašce bombu s hřebíky i plynové lahve. Na těle neměl pás s výbušninami, jak se spekulovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hala bruselského nádraží se okamžitě vylidnila, okolo začali hlídkovat policisté i vojáciVideo: Reuters

Po malé explozi se rozběhl k vojákovi a údajně křičel Alláhu akbar. Bezpečnostní síly ho zastřelily. 

„Považujeme to za teroristický útok,“ uvedl mluvčí prokurátora Eric Van Der Sypt. Odmítl potvrdit, zda muž křičel Alláh je veliký, jak uváděl jeden ze svědků. [celá zpráva]

Útočil Maročan

Ministr vnitra Jan Jambon potvrdil stanici RTBF, že vyšetřovatelé už vědí, kdo útočil: „Identita teroristy je známá. Byli jsme schopni ho identifikovat.“ Odmítl zveřejnil jeho jméno.

Prokuratura později sdělila, že šlo o 36letého Maročana Usámu Z, který nebyl sledován jako radikál. 

Už předtím některá média napsala že atentátníkem je 37letý muž, který pocházel ze čtvrti Molenbeek, kde žije početná muslimská komunita včetně mnoha Maročanů. Právě z této čtvrti pocházeli atentátníci z Bruselu a Paříže.

Tomu by nasvědčovala Jamblonova informace, že policie v rámci vyšetřování prohledává domy v této čtvrti.

Premiér Charles Michel ocenil všechny zasahující složky: „Děkuji našim vojákům, bezpečnostním silám a zaměstnancům (dráhy) SNCB za jejich profesionalitu a odvahu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám