Hlavní obsah

Macronovo hnutí získalo většinu ve francouzském parlamentu

Paříž
Aktualizováno

Průběžné výsledky druhého kola parlamentních voleb ve Francii potvrdily, že centristické hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona získalo většinu křesel v dolní komoře parlamentu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Údaje francouzského ministerstva vnitra po sečtení většiny hlasů ukázaly, že hnutí již má jistých 341 křesel v Národním shromáždění, kde zasedá 577 poslanců. Podle agentury AFP ve výsledku ještě není započítán výsledek hlasování v cizině.

Na druhém místě skončili zástupci tradiční pravice - Republikáni, kteří mohou počítat se 135 poslanci. Třetí jsou zástupci tradiční levice ze Socialistické strany s pouhými 43 poslanci. Levicoví radikálové z Nepodrobené Francie spolu s komunisty 27 zaujmou křesel a nacionalisté z Národní fronty Marine Le Penové nakonec získají pouhých osm mandátů.

Volby provázela velmi nízká účast. Podle zpřesňujících údajů nedosáhla účast voličů v hlasovacích místnostech necelých 44 procent, což je rekord za posledních 60 let. [celá zpráva]

Bývalý bankéř a ministr hospodářství minulé socialistické vlády Macron chce s pomocí svých poslanců uskutečnit řadu reforem. Prosadit se má zákon o morálce a etice v politice. Dále se mají posílit pravomoci bezpečnostních složek v boji proti terorismu, což umožňuje zatím jen výjimečný stav vyhlášený po předloňském masakru v Paříži. V ekonomice si pak Macron stanovil za první úkol zpružnit pracovní právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám