Hlavní obsah

Džihádisté loni v Evropě zavraždili 135 lidí

Haag
Aktualizováno

V Evropské unii bylo loni zaznamenáno 142 teroristických útoků, při nichž zemřelo 142 lidí a dalších 379 utrpělo zranění. Do celkového počtu se počítají i zmařené útoky. Zdaleka ne všechny souvisí s islámským terorismem. Džihádisté v EU loni spáchali třináct útoků, které ale byly nejkrvavější, zemřelo při nich 135 lidí. Ve výroční zprávě o tom ve čtvrtek informoval Europol.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Do ulic evropských metropolí musejí čím dál častěji speciální jednotky bezpečnostních složek.

Článek

„Evropa po roce 2015 zažila další nevídanou formu džihádistického teroru,” konstatoval ředitel Europolu, policejní organizace Evropské unie, Rob Wainwright. Nacionalisticky a separatisticky motivované útoky jsou naopak na ústupu.

Šest z třinácti džihádistických útoků je spojeno s Islámským státem, uvedl Europol. Jeho statistika ale jednotlivé akce nespecifikuje konkrétně. Není tak jasné, které teroristické útoky, při nichž umírali lidé, ale přitom nemají souvislosti s radikálním islamismem, má Europol na mysli.

Nejhorší je podle Europolu situace ve Spojeném království, kde teroristé minulý rok chystali 76 útoků. Na pomyslné druhé místo nelichotivého žebříčku se řadí Francie, kde byla zaznamenána příprava nebo uskutečnění 23 útoků. Zpráva Europolu mezi chystanými a realizovanými útoky nerozlišuje.

V Česku dva zatčení

V Česku podle Europolu loni žádný teroristický útok plánován nebyl, jedinou sousední zemí, kde se tak stalo, bylo Německo. Tam teroristé chystali nebo plánovali pět útoků.

Pokud jde o Česko, informoval, že byl v Česku loni v souvislosti s terorismem zadržen jeden islamista a jeden levicový extremista. O koho jde, zpráva neupřesňuje.

Vyšetřovatelé podle výroční zprávy Europolu zadrželi rekordní počet kolem 700 podezřelých lidí, nicméně konec terorismu není na dohled. Europol v této souvislosti upozorňuje, že nebezpečí hrozí především od jednotlivců, zejména od bojovníků Islámského státu vracejících se domů ze Sýrie. Stále častěji islamisté k útokům také využívají ženy a děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám