Hlavní obsah

USA chtěly urovnat spor ohledně Kataru, Trump snahu vlastní vlády potopil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump obvinil Katar z financování terorismu na té nejvyšší úrovni. Zemi vyzval, aby zastavila financování a propagaci své extremistické ideologie, uvedla agentura AP. Udělal to jen hodinu poté, co se americký ministr Rex Tillerson snažil urovnat spor kolem Kataru, s nímž několik arabských zemí přerušilo styky, protože tato krize brzdí americké úsilí porazit Islámský stát.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump

Článek

„Stát Katar je historicky, bohužel, sponzorem terorismu na velmi vysoké úrovni,” prohlásil Trump v pátek. „Nastal čas vyzvat Katar, aby skoncoval s tímto sponzorováním. Musejí ukončit podporu a odejít od své extremistické ideologie, co se týká sponzorování,“ dodal.

Zopakoval, že vůdci arabských zemí, s nimiž se v květnu setkal v Saúdské Arábii, ho vyzvali k jasnému postoji vůči Kataru. „Museli jsme se tedy rozhodnout: půjdeme tou snazší cestou, anebo konečně podnikneme těžké, ale nutné kroky? My musíme přestat financovat terorismus,” řekl Trump a opět zmínil „svého přítele (saúdského) krále Salmána“.

S Katarem tento týden přerušily všechny styky Saúdská Arábie, Bahrajn, Egypt, Jemen, Spojené arabské emiráty a několik dalších zemí.

Tillerson chvíli před tím vyzýval ke snížení napětí

Ne zcela synchronizovaný postoj americké administrativy ilustruje skutečnost, že Trumpova tvrdová slova zazněla jen hodinu poté, co se ministr zahraničí Rex Tillerson snažil vyřešit krizi kolem Kataru a volal do Saúdské Arábie, Egypta, Emirátů a Bahrajnu. „Očekávám že tyto země okamžitě podniknou kroky k deeskalaci situace a pokročí vpřed s dobře míněným úsilím při řešení sporů které spolu mají.“ Vyzval je ke klidnému a promyšlenému dialogu.

Řekl, že blokáda Kataru ostatními arabskými zeměmi „brání americkým vojenským akcím v oblasti a kampani proti Islámskému státu“. Zmínil i humanitární dopady krize.

Ocenil katarského emíra, že pokročil v omezování omezení finanční podpory teroristů a že některé už vyhnal. „Musí ale udělat více a musí to udělat rychleji,“ dodal.

Katarské charity na černé listině 

Čtyři z arabských států, které tento týden přerušily diplomatické styky s Katarem kvůli jeho údajné podpoře terorismu, ve společném prohlášení označily v pátek za teroristy 59 lidí a 12 organizací spjatých s Katarem. Jsou na něm i charatitaivní organizace. Profesor Katarské univerzity Mahdžúb Zavajrí zmínil, že spolupracují mimo jiné s Americkou agenturou pro mezinárodní rozvoj (USAID) či s mezinárodní charitativní organizací Oxfam.

Polovina organizací ze seznamu jsou bahrajnská protivládní hnutí, včetně několika extremistických.

„Seznam byl vytvořen účelově, aby posloužil politické agendě, a nezakládá se na žádných důkazech, ani ho nepodpořila žádná nezávislá soudní autorita," komentovala černou listinu londýnská pobočka nevládní Arabské organizace pro lidská práva (AOHR). V této souvislosti též kritizovala Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty (SAE), Egypt a Bahrajn za to, že podle ní zneužívají boj proti terorismu k potírání svých odpůrců na domácí scéně.

USA na Blízkém východě nemají plán

Trumpovy výroky kritizoval bezpečnostní poradce bývalého prezidenta Baracka Obamy Ben Rhodes. Podle něj Spojené státy zjevně nemají pro vyřešení krize žádnou strategii. Trumpovy bezmyšlenkovité výroky pak podle něj ohrožují americké operace proti radikálům z IS a rovněž americké jednotky v regionu, krom toho podle něj mohou způsobit eskalaci konfliktu s Íránem.

Micheal Dunne, který byl dříve specialistou ministerstva zahraničí pro Blízký východ, řekl listu Los Angeles Times, že americká politika se dostala pod vliv Rijádu. Podle něj si Saúdové „dlouho přáli dostat Katar pro pantofel, ale to není v zájmu USA.“

Zmínil, že Katar reagoval kladně na arabské jaro a že podporuje široké spektrum skupin od aktivistů bojujících proti autoritářským režimům, až po radikální, jako je palestinský Hamás nebo Muslimské bratrstvo. Pomáhal také bahrajnským šíitským skupinám, které se bouřily proti sunnitské elitě a byly tvrdě potlačeny, což je důvod, proč je spojován s šíitským Íránem.

Kritici také upozorňují, že radikály ve skutečnosti podporuje i Saúdská Arábie, přestože se snaží vyvolat opačný dojem.

„Spojené státy ignorovaly některé zlé vlivy, které měly Saúdové a saúdské peníze v regionu a na celém světě při podpoře násilných teroristických skupin,“ řekl listu demokratický senátor Chris Murphy, který je dlouhodobým kritikem Rijádu. „Americké politice nijak neposlouží, když se ve sporech mezi šíity a sunnity stavíme rozhodně na stranu sunnitů.“

Anketa

Naplňuje podle vás Donald Trump očekávání svých voličů?
Ano
71,2 %
Ne
28,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1144 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám