Hlavní obsah

Filipínská armáda žádá Facebook, aby zrušil 63 účtů islamistů

Manila

Filipínská armáda žádá společnost Facebook, aby zrušila 63 účtů, jejichž prostřednictvím islamisté údajně dezinformují o svém útoku na město Marawi a koordinují bitvu, kterou o toto město na jihofilipínském ostrově Mindanao už třetím týdnem vedou s bezpečnostními silami, napsala v pátek agentura Reuters.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Část města Marawi, kterou islamisté drží, bombardovalo filipínské armádní letectvo.

Článek

Armádní složka, která se zabývá monitorováním sociálních sítí, identifikovala 63 účtů vedených pod falešnými jmény, o nichž je přesvědčena, že je užívá ozbrojená skupina Maute napojená na teroristickou organizaci Islámský stát (IS) a její přívrženci, uvedl armádní mluvčí. Podle jeho slov jsou ve městě nejméně dvě stovky ozbrojenců a zhruba 500 až 1000 civilistů uvízlo v hustě zastavěné části města, kterou islamisté drží a kterou v pátek bombardovalo letectvo.

Boje o Marawi se rozhořely po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na předpokládaný úkryt Isnilona Hapilona, velitele teroristické skupiny Abu Sayyafa. Na pomoc mu přišla ozbrojená skupina Maute a islamisté město obsadili. Na Hapilona, který je na seznamu nejhledanějších teroristů amerického ministerstva zahraničí, je vypsána odměna pět miliónů dolarů (118 miliónů Kč). 

Podle vládních zdrojů jsou mezi několika stovkami islamistů bojovníci z Indonésie, Malajsie, Indie, Saúdské Arábie, Čečenska a Maroka. Agentura Reuters také informovala, že islamisté se na dlouhé obléhání připravili: v mešitách, podzemních tunelech a sklepích mají zásoby zbraní a jídla. V jednom z domů opuštěném islamisty byly nalezeny peníze a šeky v hodnotě 1,6 miliónu dolarů (39,4 milionu Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám